Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дела трябват, а не думи

По стъпките на Левски в Калофер

Васил Левски - 150 години безсмъртие

| обновено на 14.02.23 в 18:21

Няма българин, който да не знае, че Калофер е родното място на поета и революционер Христо Ботев. Малцина са тези обаче, който знаят, че Васил Левски също е свъран с възрожденското градче. 

Революционерът се е укривал в дома на талигаря Иван Генков Мархолев, разказва  Ася Николова, директор на къща музей „Христо Ботев“.

Едно от посещенията на Апостола в Калофер е било през 1869 г. Турските потери обаче били по дирите му. Затова Иван Фетваджиев, който притежавал най-сходни белези с него, му дал своето тескере. По онова време тескерето е играело ролята на паспорт. 

"Освен тескерето Фетваджиев му дава и сакото. При една случка в Сопот Левски губи сакото си. В джобовете му турците намират прокламации и тескерето. Така започват мъките на Фетваджиев - заловен е от властите, изпратен е за разпити в Карлово и в Пловдив", обясни Николова. 

Дълги са опитите за убеждаване на турските власти, че Фетваджиев е невинен, но все пак успешни. Ето и с коя история той се отървава от затвора в Пловдив.

"Казва, че някои му е откраднал тескерето. Разказва невероятна история как си е изгубил сакото по време на сватба. Тази случка по красив и романтичен начин години по-късно е описана от Иван Вазов в "Под игото", разясни Николова.

И още веднъж Левски има проблем с пребиваването си в Калофер. По това време той отново е отседнал в дома на Мархолев.

"Отново запират всички участници в укриването на Левски, разпитват ги. Калоферските първенци обясняват, че това е невъзможно да се случи в този тих, подбалкански град и ако има сведения, че такъв бунтовник се крие в града - ще уведомят турските власти", каза Николова. 

Днес къщата на рода Мархолеви, където се е укривал Васил Левски, тъне в разруха. Тя се намира в близост до метоха Св. Троица, място по-известно като Калоферския Батак. Калоферският Батак, защото след поражението на руските войски в битката за Стара Загора е опожарен и Калофер.

"Тогава в метоха  се скриват 60 възрастни, деца, монахините от долния метох. Там влизат турски аскери и избиват всички. Това място напомня и за пребиваването на Левски в Калофер. 

В Калофер Левски е нощувал в женския метох Света Троица без за това да разберат дори и монахините", казва Николова

Според историците срещата между Христо Ботев и Васил Левски е кратка в запустялата мелница в покрайнините на  Букурещ

Макар и кратка срещата между двамата е достатъчна, за да повлияе върху Ботев. В писмо до приятеля си Киро Тулешков той пише „нечутият характер на Дякона ми помага да си незагубя честното слово и да не изменям на бунтовното си перо“.


ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24