Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Енчев с лекция за лечебните свойства на меда

| обновено на 10.02.23 в 12:07

Пчеларите от Общинско пчеларско сдружение “Акация” – Пловдив ще отбележат деня на своя закрилник Св. Харалампий в Дома на науката и техниката с водоствет и лекция за лечебните свойства на меда от апитерапевта д-р Пламен Енчев.  

До края на седмицата е открит и традиционният базар на пчелни продукти, който тази година е позициониран до Римския стадион.

За Радио Пловдив председателят на пчеларското сдружение Николай Гайдов отбеляза, че с клегите му от страната изпращат една противоречива година - от една страна  много добра като продукция, но с много проблеми сред които и продължаващата липса на държавна политика за бранша.

Той припомни, че без пчели – няма екология, защото ролята им в природата надхвърля границите на земеделието.Призова за отговорст големите земеделски производители при употребата на препарати, които тровят пчелите и крият огромен риск за оцеляването им като цяло.

Според него меда е преди всичко храна и ако я консумираме правилно, то няма да има нужда да се използва като лекарство. Факт е обаче, че от векове се говори  за чудодейната сила на меда и другите пчелни продукти. Българският мед е сред водещите по хранителни качества и показатели, но нелоялния внос продължава да тревожи местните производители. Тревога сред производителите на мед  предизвикват  и ниските изкупни цени  в момента, подчерта Гайдов.


Интервю с Николай Гайдов може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пуснаха джигита, фучал из Пловдив със 140 км/ч

19-годишният Петър Попов, летял из пловдивските булеварди със 140 км в час, бе освободен с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Според съдиите няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение. За шофирането на младежа бяха разпространени кадри в социалните мрежи..

публикувано на 01.06.24 в 15:07

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията,..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55

"Магията на детските усмивки" завладява Пазарджик

С целодневна празнична програма под мотото “Магията на детските усмивки” Пазарджик отбелязва Деня на детето. От 9 до 17 часа на площад “Константин Величков” (Тортата) има организирани редица музикални, творчески и забавни занимания.  Освен това се провеждат и съпътстващи събития, сред които са мащабният танцов шампионат Pazardzhik Dance Open..

публикувано на 01.06.24 в 08:49