Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 4 месеца затварят част от бул. „Христо Ботев" заради пробива под гарата

| обновено на 14.02.23 в 10:47



От днес за четири месеца се затваря за движение северното платно на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив в участъка от автогара „Юг“ до източния полукръг на кръговото кръстовище. Причината е работата за пробива под Централна гара, информират от ОП „Организация и контрол на транспорта“. 

Движението се извършва двупосочно в южното платно. Десният завой към ул. „Иван Вазов“ и бул. „Руски“ няма да е възможен. Надясно ще може да се завива по ул. „Любен Каравелов“. 

Придвижването между светофара на Сточна гара и ул. Авксентий Велешки става за около 4 минути като автомобилите в района се движат в с 10 км в час, показа репортерската проверка на Яница Марова. Точно преди Бетонния мост движението става още по- затруднено, а колите спират в тапа, тъй като там то се пренасочва и трафикът става в Южното платно. 

 Част от шофьорите не знаеха, а други твърдяха, че няма как да избегнат участъка. Един от попадналите в задръстването каза, че от центъра до автогара юг се придвижва за 30 минути. Шофьорите на автобуси, които пристигат и заминават от автогара Юг, са възмутени, че трудно могат да минат през обходният маршрут. Причината е, че автобусите са големи, а по цялото протежение на ул. "Цанко Дюстабанов" има спрели автомобили. 

Шофьори на два от сутрешните автобуси, които искаха да завият по бул. "Христо Ботев", пък преместиха обозначителните колчета, за да направят маневрата. Проблем имаше и с пътуващите в градските линии. Шофьори се наложи да спрат и да отворят вратите, макар и не на спирка, за да  могат пътниците да отидат до спирката на централна жп гара и от там да се прикачат. 

 Основните обходни маршрути са през улиците „Авксентий Велешки" и „Любен Каравелов". Десният завой към ул. „Иван Вазов“ и бул. „Руски“ не е възможен.  

Първите около 10-ина дни след затварянето на пътната отсечка фирмата, която изпълнява проекта за пробива, ще подготвя строителната площадка. Работата по пробива под Централна гара се очаква да продължи до две години.  Петапно ще се затварят и други участъци.

Основно това са кръстовищата с бул. „Цар Борис III Обединител“, ул. „Найчо Цанов“, „Авксентий Велешки. 


По-късно пред журналисти зам.- кметът по транспорта Тодор Чонов също коментира, че тази сутрин е имало задръствания, а трафикът се е движел много бавно заради затворения участък на бул. „Христо Ботев“ при Централна гара. "Полагаме максимални усилия за облекчим ситуацията", увери Чонов. 

Той посочи, че светофарната уредба вече е настроена в режим на мигаща жълта светлина, има и екипи на „Пътна полиция“, които при необходимост ще регулират движението. Нормално е да има такива трудности с придвижването, когато потокът от толкова много автомобили се вкара в еднопосочно движение, коментира зам.-кметът. 

Той призова хората да си търсят алтернативни трасета, откъдето да минават, за да не стоят в пиковите часове в такъв трафик. Чонов припомни, че това е първият от общо 12 етапа от работата по пробива под Централна гара. Очаква се ситуацията да е най – тежка през пролетта, когато е предвидено да бъде затворен целият бул. „Христо Ботев“. Предвижда се през лятото да бъде затворен и Бетонният мост заради планираното му повдигане. 

Кметът Здравко Димитров увери, че няма да позволи затварянето на моста, докато не бъде пуснато движението на бул. „Христо Ботев”. Кметът се извини на пловдивчани за причиненото неудобство, но подчерта, че проектите трябва да се изпълняват.



Предвижда се временната организация на движение да продължи до 13 юни. 

Движението ще е доста затруднено, но няма да има тапи. Ще има нормална пропускливост.
Това заяви пред Радио Пловдив Георги Стоилов, управител на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта".
Интервюто на Яница Марова с Георги Стоилов е в звуковия файл.
По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11

Без автомобили на работа в Областната администрация днес

Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха днес за ден от автомобилите си и пристигнаха на работата  пеша, с велосипеди или с градския транспорт. Така станаха съпричастни на националната кампанията в европейската Седмица за пътна безопасност, която минава под мотото „Остани жив! Пази живота!“.  Много от тях пристигнаха на работа с..

публикувано на 18.09.24 в 15:11

Нови шефове на "Колодрума" и Зооветеринарния комплекс

Нов директор има и спортна зала „Колодрума“. Това е Любомир Апостолов , който поема поста от напусналия преди два месеца Никола Панайотов. Той има магистратури по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и по национална сигурност от Военната академия. Работил е и като експерт в Авиоотряд 28 Йордан Алексиев е назначен за директор на общинското..

публикувано на 18.09.24 в 14:59