Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на Левски по повод 150 години от трагичната му гибел

| обновено на 17.02.23 в 06:53

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив ще бъде почетена 150-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

Преди това в 10.00 часа в храм „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида. На службата ще присъстват Петко Георгиев - родственик на Апостола, и представители на Общинския комитет „Васил Левски“.

Слово пред паметника на Бунарджика ще произнесе Емил Манчев, ученик в XI клас на ЕГ „Пловдив“.  Водещ на възпоменателното честване ще е Мария Генчева – актриса в Драматичен театър - Пловдив.

В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, както и членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

От 18.00 часа, във Военния клуб ще се състои тържествена вечер – концерт „Поклон, Апостоле“.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив, за трета година инициира сред училищата съвместното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски. Национална инициатива стартира през 2021 г. с 3500 ученици от I до XII клас от 12 образователни институции в гр. Пловдив, които едновременно рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“.

Включването на училищата от страната на 17 февруари 2023 г., в 12:00 ч., и на българските училища в чужбина ще даде възможност на повече ученици да отдадат почит към паметта на Левски по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. Очаква се рецитирането да бъде хорово, във всяка класна стая.

В родния град на Левски – Карлово, възпоменателните чествания продължават тази вечер с представяне на книгата на Георги Заркин „Левски“.

В Асеновград продължават възпоменателните прояви, посветени на 150-та годишнина от обесването на Левски. Днес от 12.00 ч. пред барелефа на Апостола ще се състои възпоменателен митинг-поклонение. Слово ще изнесе писателят Николай Табаков и ще бъде представена литературна програма с участието на ученици от града. Възпоменателните чествания приключват в неделя с поход поклонение до манастира „Св. Петка Мулдавска“.

С панихида пред паметника на загиналите кукленци във войните за национално обединение, на централната алея в парка ще бъде почетена 150-атагодишнина от трагичната гибел на Апостола. На поклонението с минута мълчание ще бъде почетена паметта на Дякона, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на монумента.

От 10.30 часа пред сградата на НЧ “Никола Вапцаров-1909“ в Куклензапочва музикално-поетична програма, която включва творби посветени на Апостола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На протест ученици и родители защитиха учител, обвинен в блудство

Учители, родители и бивши ученици от основно училище „Петър Берон“ протестираха днес пред входа на училището. С плакати „Любомир Ушеров невинен“ и „Ние сме с теб“ те застанаха зад дисциплинарно уволнения учител по физическо възпитание Любомир Ушеров, който е освободен от директора Стефан Кичуков заради непристойно поведение към ученички.  Според..

обновено на 29.05.24 в 12:23

Прокуратурата проверява шофиране със 150 км/ч в Пловдив

Проверка за пътно хулиганство разпореди районната прокуратура в Пловдив. Тя е заради видеоклип, от който се вижда как лек автомобил се движи с близо 150 килoметра в час по бул. "Копривщица". Проверката е  за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при..

публикувано на 29.05.24 в 12:20

Арестуваха шофьор, опитал да подкупи полицаи със 100 лева

Пореден опит за подкуп на пътни полицаи е осуетен при рутинна проверка на камион на пътен възел Цалапица. Задържан е шофьорът му, който направил опит да подхвърли на полицаите 100 лева, за да не бъде тестван за употреба на алкохол. Преди това униформените се усъмнили в поведението на 43- годишния столичанин.  Образувано е бързо..

публикувано на 29.05.24 в 12:16

Карловските села ще получат пари, но по-малко от исканите 38 млн. лв.

В най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и в в рамките на това, че в момента на власт е служебен кабинет, чийто основна задача е организирането на честни и прозрачни избори. Така служебният..

публикувано на 29.05.24 в 12:07

101 места обяви новата детска градина в район "Тракия"

101 места обяви най-новата детска градина в пловдивския район "Тракия". В системата тя е въведена като "Червената шапцица" с трети адрес на ул. " Проф. д-р Иван Митев" №1 ".  Общо 1010 са свободните места за предстоящото на 4 юни класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив. То ще е второ основно за първа възрастова група през новата..

публикувано на 29.05.24 в 11:28