Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на етнологията и антропологията в ПУ

| обновено на 19.02.23 в 12:36

През 2015-та година, ПУ „Паисий Хилендарски“, се присъединява към инициативата за отбелязване на Международния ден на антропологията. Началото е поставено в САЩ. Датата 20-ти февруари е избрана символично от пловдивското учебно заведение, тъй като събитието не е с фиксирана дата. Цяла една седмица от февруари се избира, за да се акцентира върху антропологията като наука и нейния фокус върху човека, и човешките различия и прилики. При Аристотел, понятието "anthropologos", се използва буквално като „говорене за човека“.

Денят на етнологията и антропологията в ПУ, започва в 13 часа в зала „Компас“, в Ректората. Събитието включва студентски интерактивни игри, инсталация за "мозъчна буря" на тема антропология. В 15 часа стартира и "Anthro flashmob". Това е международна масова акция, която насочва вниманието към антрополога като професионалист и част от общност, която заедно може да направи света по-добър.

В 16 часа, отново в зала „Компас“, е началото на дискусията: „Какво прави антропологията в България?“. Както и запознаване, на присъстващите, с актуални научноизследователски проекти, чрез дигитални постер-презентации. Предвидена е и среща на студентски етноложки клуб "Т. Ив. Живков". Финалната част на програмата, стартира в 17.30 часа, с парти в двора на Ректората. 

Основната идея на събитието е не само хората да разберат с какво се занимават антропологията и етнологията, но и да се говори повече за тяхната необходимост, приложимост и развитие. Антропологията и етнологията са част от науките за човека, които дават възможност да се опознаваме по-добре, да разбираме другите и многообразието от общности, култури, религии, принципи и философии за живота, които всеки човек споделя и приема по свой начин.

„Инициативата е покана както към студенти и преподаватели, така и към хора, които по един или друг начин се интересуват от човека, от начина, по който живее, какво прави и т.н. Антропологията не е много позната у нас, дотолкова, че тя не е много приложима в различни аспекти от живота ни. По-скоро, хората я свързват с етнография, с изучаване на по-традиционни празници, фолклор и др. Някак е останало впечатлението, че антролопогията е по-затворена, по-академична дисциплина. Всъщност, в последните години нещата много се промениха. Пловдивската школа има добра традиция в тази посока и аз като нейн възпитаник, заедно с всички съмишленици, мои колеги, подехме тази инициатива да говорим повече за антропология, за да се видят нейните приложения. Как и с какво може да бъде полезна, тази наука? Както и да се популяризира все повече“, разказва д-р Светослава Манчева, антрополог и асистент в катедра „Етнология“.

„Антропологията може да бъде полезна с много неща. Там, където е замесен човек, там може да има принос на антрополозите и етнолозите. Все повече се развива в приложни дисциплини, също така се свързва с изкуствения интелект, с новите технологии, с умни устройства и т.н. Това допълнително разбиране за намесата на човек, кой как реагира, действа в определена ситуация и дори в използването на тези умни технологии. Светът се променя, променя се и науката. Променят се и хората, които я практикуват така, че е необходимо да сме адаптивни. Около нас, никога, не е скучно. Няма мълчание, постоянно се появяват някакви разсъждения, около различни теми. Идеята е събитието да е в неформален вариант, да е интересно, но в същото време да привлече внимание към етнологията и антропологията“, продължава д-р Светослава Манчева.  

Един от проектите, който ще бъде представен на събитието в модула, който стартира в 16 часа, е проект на Философско-исторически факултет. Върху него се работи от няколко години, като се използва интердисциплинарен подход. Той е свързан с трансформациите на българското село и се казва „Селото в преход“. Част от другите проекти са свързани с проучвания, направени от докторантите на факултета, като те са насочени към изследване на социалните мрежи и начините на общуване в това пространство, най-вече от гледна точка на т.нар. инфлуенсъри.

„Там, където има човек, има интересни взаимодействия. Социалните мрежи създават един нов начин на общуване, създават културни норми и това е интересно за нас, като изследователи. Всъщност, можем да погледнем по един по-рационален и по-общ начин на нещата. Така, че социалните мрежи са ново средство за общуване. Не са променили толкова нещата, като комуникация между хората, колкото другите средства, които използваме“, казва още д-р Светослава Манчева.

„Ден на етнологията и антропологията 2023“ се организира от катедра "Етнология", към Философско-исторически факултет на ПУ, в сътрудничество с АКЕА "Мeдиатор". За записване в игрите и повече информация: ethnology_department@uni-plovdiv.bg или FB@departmentethnology.

Д-р Светослава Манчева е гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54