Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каменни колони ще украсяват Античния форум на Филипопол

| обновено на 21.02.23 в 13:21

Как ще се промени централният площад на Пловдив след реализацията на проект „Античен форум на Филипопол – изток и юг“?

"Основната ни идея е не само да консервираме находките, а и да ги експонираме в синхрон с вече представените на форум север и запад", заяви в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив археологът доцент доктор Иво Топалилов.

Той обясни, че източната и южната части на античния форум на Филипопол представляват най-ранния период на площада от І век. "Идеята ни е, тъй като имаме почти всички запазени детайли от монументалния източен вход на комплекса, да възстановим източния вход и да загатнем южния вход, заедно с 2-те главни улици, като покажем и части от колонадите. Няма да градим, а ще включим наличните находки в максимален обем, включително и много богатата архитектурна декорация", посочи археологът. 

Доц. Топалилов обясни, че ценните находки са от пясъчник, който е по-мек камък от мрамора, но въпреки това са доста добре запазени. Ще бъдат показани и запазените надписи на статуите, украсявали самия площад. Предвижда се и паркова среда, за да стане форумът място за отдих. 

Археологът уточни, че работният проект няма да се променя след днешното обществено обсъждане, тъй като вече е минало такова, а проектантите са се съобразили с 2-те препоръки на НИНКН и Министерството на културата.

Идеята е работата да започне през пролетта и да приключи до края на годината.

Цялото интервю на Антония Попова с доц. д-р Иво Топалилов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Свързани новини

Представят проекта "Античен форум на Филипопол - изток и юг"

Публично представяне на работния проект „Античен форум на Филипопол – изток и юг“ ще се състои в Дома на културата „Борис Христов“ от 18 часа.  На него ще присъстват проектанти, архитекти и археолози, които са участвали в изготвянето му.  От страна на Община Пловдив участие ще вземат Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ и..

публикувано на 21.02.23 в 05:58