Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Салчев представя нов албум „LIFE LINES“

Джаз музикантът Петър Салчев представя новия си албум „LIFE LINES“, който излиза след седем годишна звукозаписна и издателска пауза. В него са включени песни, които отразяват всички важни моменти, случили се на известния музикант в този период от време. Официалното представяне на албума в Пловдив е на 2 март в Bee Bop Kafe.


Новият албум е посветен на линиите на живота - реални, радостни и не толкова...

„Има интересни послания в текстовете на песните, гарнирани с много интересна музика. Това са линиите от живота ми, това ми се е случило и това съм написал в текстовете. Не разделям преживяванията ми на хубави и лоши. Те са такива, каквито трябва да бъдат в живота на един човек. За да оцениш положителните стойности, които сами дефинираме като такива, винаги трябва да познаваш двете амплитуди. В този албум са разказани истории, които се преплитат – от мажорни към минорни настроения“, заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Салчев.

Оригиналният замисъл на албума включва запечатани мигове, рефлексии по пътя към себе си, извървян от артиста във важен, интересен и пълен със споделяне етап от живота му. Всичко това е мултиплицирано във фини метафорични текстови послания, изпълнени с радост, болка, любов и човечност.

Думите са вплетени в елегантни музикални линии, които заедно тежат с онази сила, която е възможна само от смесването на поезия и музика. Звуковата картина съпътстваща текста, на пръв поглед доминиращ в проекта, е замислена в деликатна фузия – в едно удивително сливане между акустичен звук на пиано, контрабас, ударни инструменти, виолончело и флюгелхорн, ситуиран в интересен електронен амбиенс.

Песента "M Song" е писана за сина на Петър Салчев, а "P Waltz" има интересна история

„Това е песен, която е написана за рождения ден на сина ми, за неговата четвърта годишнина. Само по себе си - това е един възторжен акт на споделяне. Но пък тази песен съвпадна с ковид изолацията, и ние не можехме да празнуваме този роджен ден. Затова пък песета се превърна в един много приятен и красив клип. Виждате как се редуват положителни и не толкова положителни емоции“, разказа още Петър Салчев.

Музикантът сподели, че песента „P Waltz“ e посветена на Петя.

P Waltz е една от темите в „LIFE LINES“, която има много интересна история. Аз написах първия куплет от песента, а следващите два са на Петя Иванова. Това е един много специален човек за мен и за някои от линиите от последните десет години от живота ми. Тя също заема място в този албум. Не само като текстописец, но и като вдъхновител“, каза известният музикант.

Участници в проекта са: Петър Салчев – музика, текст, Костас Магинас – електроника, китари и аранжименти, Адам Сиагас - електро амбиенс, Росен Захариев – тромпет, перкусии и Петя Иванова – текст, редакции, вдъхновение.

Музиката се разпространява с подкрепата на Министерството на културата на България. Новият албум ще бъде представен още в градовете: Солун - на 1 март, Пловдив - на 2 март в Bee Bop Kafe, Бургас - на 3 март и в Плевен - на 8 септември.

Петър Салчев е един от изявените български джаз музиканти на нашето време. Богатата му творческа биография е впечатляваща. Осъществява редица записи за БНТ, бил е солист на Биг Бенда на БНР и Биг Бенд Пловдив. Работи с Ангел Заберски-син, Живко Петров, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Теодосий Спасов, Асен Дойкин, Милчо Левиев, Петър Петров, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Оливер Йосифовски, Костас Магинас, Мариус Поп, Дорина Маркова, Борис Тонков, Крейг Бейли, Армел Дупас.

Концертира на сцените на всички джаз-фестивали в България. Изнася концерти в Англия, Германия, Австрия, Дания, Съединените Американски Щати, Турция , Гърция и Румъния.

От 2005 г. е асистент в АМТИИ „проф. Асен .Диамандиев“- Пловдив.

Цялото интервю с Петър Салчев можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10