Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна строителството на Детска болница в Пловдив

Пловдив ще има нова детска болница след три години. В сградата ще бъдат вложени 42 млн. лева държавно финансиране. Отделно към УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" ще бъде изграден паркинг с хеликоптерна площадка за 25 млн. лева.

Проф. Карен  Джамбазов, директор на УМБАЛ "Свети Георги", заяви: "Първото финансиране от 17 млн. лева получихме по време на последния кабинет на Бойко Борисов, малко преди пандемията от Ковид-19. От служебния кабинет в края на миналата година бяха гласувани още 25 млн. лева, с което стартираме строежа на новата болница. Все още не сме наясно каква сума ще ни трябва за довършаване на кабинетите, оборудване и апаратура. Дарителската кампания, която подехме остава и занапред."

"Визията на новия корпус ще отговаря на всички съвременни изисквания, оборудването ще е на ниво, предвидили сме по-добри инфраструктурни кабинети за спешна помощ. Подготвили сме възможност за интензивни грижи за малките деца, това е само началото и се надяваме - краят ще бъде по-успешен", допълни още проф. д-р Джамбазов. Той поясни, че следващият голям проект на УМБАЛ "Свети Георги" ще бъде строеж на многоетажен паркинг с площадка за хеликоптери. За него ще се кандидатства с кредит в размер на 25 млн. лева. 

Изпълнител на проекта е фирмата "Заводски строежи". Молебен за здраве отслужи пловдивският митрополит Николай.

На първата копка присъства Катя Ивкова, заместник-министър на здравеопазването. Тя каза, че служебното правителство стои зад проекта, като подчерта, че приоритет за тях е майчиното и детското здравеопазване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54

Свързани новини

Изграждат нова седеметажна сграда на детската клиника в Пловдив

Започва изграждането на нов корпус на педиатричната клиника  към пловдивската болница “Свети Георги”. Стартът на строителството ще започне със символична първа копка в присъствието на здравния министър д-р Асен Меджидиев.    Домакин на събитието е изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов. Ще присъстват дарители и гости,..

обновено на 22.02.23 в 11:22