Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Димитър Георгиев" отбелязва 3 март

| обновено на 03.03.23 в 10:30

Музейна галерия “Димитър Георгиев” отбелязва втория си рожден ден на Националния празник - 3 март. 

Галерията е пространство, в което се представят значими произведения на изобразителното изкуство и музиката.

Проф. д-р Емилия Константинова, арт мениджър на музейна галерия "Димитър Георгиев" разказа, че на 3 март в 11.00 ч. ще започне първото събитие при тях. Програмата включва кратка ретроспекция на дейността, музикална импресия от народни песни в изпълнение на младата певица Ивана Погосян и акомпанимент на пиано - Георги Вълчев. Актрисата Стефана Дункова ще представи автентичен фолклорен ритуал за здраве и благоденствие.

На 7 март, от 18.30 часа ще се състои празничен концерт на Мария-Десислава Стойчева. 

Проф. д-р Емилия Константинова припомни: „Всяка колекция увеличава своята стойност, когато е видима и споделена пред обществеността. Именно затова сме щастливи, че колекцията от българско класическо изкуство на инж. Димитър Георгиев е представена по най-удачния начин в залите на музейна галерия „Димитър Георгиев“. Освен това за краткия си период на дейност галерията осъществи редица разнообразни културни прояви. Тя стана част от Австрийските музикални седмици, организирани от Виенски клуб и Австрийското посолство, заедно с това даде сцена на млади и талантливи класически изпълнители като Ева-Фей Мак Гонегал, Любен Банев, Мишел Хачикян, Бренос-Камен Мак Гонегал, Мейв-Ашлинг Мак Гонегал, Николай Маринов, възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. В тази връзка също ще спомена и концерта „Писма до Клара“ на Мария-Десислава Стойчева. Галерията беше домакин и на презентацията на последните четири тома от седемтомното издание „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ със събрани интервюта на проф. Аксиния Джурова. Миналата година стана част и от „Пловдив чете“, осъществихме кръгла маса с разговор на тема „Театърът днес“ с участието на Георги Тошев, с което се подновиха срещите между театроведи на фестивала „Сцена на кръстопът“. Освен това събрахме на семинарна среща журналистическия кръг срещу инфодемията. В залата за временни изложби представихме украинската графичка Стратийчук, за първи път осъществихме изложба на един непознат, но изключителен акварелист Генчо Алексиев от времето на Константин Щъркелов и Николай Райнов. Заедно с културните ни прояви ние се включихме и в благотворителни акции. Работим прекрасно и с децата в неравностойно положение от община Брезово, които срещнахме с младата поетеса Албена Фурнаджиева. С тях направихме и образователна програма с интересни игри, свързани с нашите класически майстори, чиито творби са експонирани в музейна галерия „Димитър Георгиев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Галин Никифоров участва в "Пловдив чете"

Тази вечер в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете" ще се проведе среща с Галин Никифоров . Разговорът ще е в клуб “Петното на Роршах”, от 19:00 часа. Модератор ще бъде Ина Иванова. Вход: Свободен за всички събития от програмата на фестивала. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска..

обновено на 11.06.24 в 15:10

Константин Костов и Плевенска филхармония гостуват в Пловдив

На 13-ти юни, четвъртък, от 19:00 часа в Лятно кино „Орфей“, Плевенската филхармония   ще представи концерт с авторски творби на границата между класиката и джаз музиката на Константин Костов и Христо   Йоцов. Под диригентската палка на маестро Борислав Йоцов   ще свирят и солистите Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и Василена Серафимова. "Особеното..

обновено на 11.06.24 в 13:26

Романът "Злато" води разговор за ценностите

Крис Клийв – един от най-мощните, важни и психологически проникновени романисти на своето време пристига в Пловдив, за да участва в ХХ-то издание  на литературния фестивал „Пловдив чете“. Той е автор на романите "Възпламеняване", „Другата ръка“, „На смелите се прощава“, и трите преведени на български език и превърнали се в истински литературнин..

публикувано на 11.06.24 в 12:25

Преге - предаване за света на книгите, 08 - 14 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 08.06. 202г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Чарлс Дикенс. Старият антикварен магазин. Р704 стр., 8А, Милениум, 2024. Белнхард Шлинк. Внучката. 416 стр., 5А, Кръг, 2024. Йордан Велчев Милиони малки убийства. Жанет 45, 2024. Сисел-Йо Гейсен. Арката..

публикувано на 10.06.24 в 09:00

Поетът Йордан Велчев с "Орфеев венец"

Поетът Йордан Велчев е носител на „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия, а наградата „Златна четка“ бе връчена на художниците Сотир и Пенко Гелеви.   На официална церемония снощи бе открит фестивалът „Пловдив чете“. В конферентна зала  на НБ „Иван Вазов“ днес Издателска къща „Коала прес“ представя „Живот като на кино“ на..

публикувано на 10.06.24 в 06:44