Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивското културно наследство впечатли делегация на ЮНЕСКО

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа“ в Центъра за световно наследство Берта Де санкристобал посетиха Пловдив. Делегацията беше посрещната от кмета на Пловдив Здравко Димитров и заместник - кмета Пламен Панов. 

Гостите разгледаха квартала на творческите индустрии Капана, форум "Север", а по-късно те посетиха и Голямата базилика, която заедно с римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти през 2018 година. Ернесто Отоне остана впечатлен от културното наследство на Пловдив и подчерта, че това е първата официална делегация на ЮНЕСКО в града.

„Аз съм изключително впечатлен от това, което видях. Най-важното, за което разговаряхме с кмета и с Общината, е именно това – да се сложи културното наследство като централен фокус върху нововъведенията за града“, каза Ернесто Отоне.

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО обясни, че е много важно как на идните поколения ще бъде представено по съвременен начин културното наследство.

„Това е нашата генерална цел – да се покаже на новите поколения това културно наследство, което вече имаме“, коментира Отоне.

Той подчерта, че няма рецепта затова кога Епископската базилика може да бъде обявена за паметник на ЮНЕСКО.

„Няма рецепта в години. На първо място, всички изисквания трябва да бъдат изпълнени. България има 12 или 13 обекта, последното представяне е било през 80-те години. Ние сме отворени за бъдеща номинация" - каза Ернесто Отоне.

Делегацията утре ще посети и Созопол, където ще разгледа остров „Св. св. Кирик и Юлита“. Там предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен Център за изкуствата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни...

обновено на 28.09.24 в 16:14

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19