Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасението не е бягство от ЕС, а промяна на правилата

"Много малка трябва да е била държавата, ако пенсионерите са я изконсумирали като вкусна торта. Това, което се забелязва в момента и  в българската, и в европейската икономика, е процесът на застой и структурна и системна криза на икономиката. Това показват тези 1-2%  темпове на растеж“.Това подчерта макроикономистът проф. Боян Дуранкев.

По думите му, причина за това не са само темповете на диверсификация, но и вътрешното състояние на икономиката. Опасенията за свръхдефицит над 5 % са напълно оправдани.

„Понятието „свръхпечалба“ може да бъде дефинирано много трудно. Дали ще бъде на база рентабилност през годината или на база прираст на печалбата спрямо миналата, съмнявам се, че държавата ще може да го прокара.

Второто съществено нещо е, че някои от помощите по повод Ковид кризата и срещу енергийните дефицити на България, могат да бъдат премахнати, въпреки че кризата не е отминала“

Освен това, проф. Дуранкев  посочи, че е интересно защо намаленото и  нулево ДДС на книгите остават, след като рентабилността там е много висока. „Очевидно е обаче, че мерките, които се предлагат сега като пакет, не са достатъчни и не са достатъчно аргументирани“.

Нашата данъчна система не прилича на европейските данъчни системи. Ние имаме структурен проблем на икономиката.

„Интересно е сега например, колко повече се събира от хазарта, след като Божков го няма в България, а хазартът междувременно се разви още повече отколкото във времето на Божков.“

Сивият сектор у нас е подценен и не се следи. Това е големият проблем. Проблем са и т.н. „европейски практики“ на данъчното облагане – прогресивният данък. Ако бъде въведен, проблемът  със свърпечалбата остава в миналото. В България освен че имаме голяма несправедливост, оставаме и с най-големия данък, независимо че сме най-бедната държава.

Сивият сектор у нас е много гъвкав – той е ту в един, ту - в друг сектор на икономиката. А когато се правят проверки, изчезва. . Делът на сивия сектор в българската икономика  е около 25%. , подчерта проф. Дуранкев.

По думите му, генератори на инфлацията по света - САЩ, Германия, е алчността на големите бизнес акули и това беше доказано с данни от САЩ.

Големите централни банки имат много проблеми.

„Но големият проблем не е в банковата система, а - във фискалната, в данъчната система на ЕС, включително и в България, защото всяка страна се стреми да привлече инвеститор, като предлага „плосък“ данък – 10%, а след това се чуди защо няма пари за пътища, за здравеопазване и образование. Навлизаме в спад на жизненото равнище и в икономическа криза, независимо че изглежда само като застой".

Едва ли обаче точно в този момент ще се стигне до фалити на държави. „ЕС се чуди как да се оправи в ситуацията. Има криза, която е едновременно и фискална, и монетарна. Спасението не е бягство от ЕС, а промяна на правилата вътре в него“.


Повече – звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са..

обновено на 15.05.24 в 15:34
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14