Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първенец не иска кариера за добив на инертни материали

| обновено на 20.03.23 в 10:41

В Първенец ще проведат общо събрание на 7 април, с което ще повторят тяхното "Не на кариерата за добив на пясък и дребни чакъли". 

Димитър Воденичаров, председател на инициативния комитет, който застава срещу добива на инертни материали, обясни, че предстои второ обществено обсъждане на инвестиционното намерение.

"На първото обсъждане почти изгонихме инвеститорите, защото никой не иска тази кариера и районът на 5 села да бъде тровен. Една трета от земята е собственост на фирмата, останалите 2/3 са частна собственост, включително община "Родопи" има 35 дка. Въпреки това българското законодателство позволява и процедурата продължава да върви", обясни Воденичаров.

Той обясни защо хората са против кариерата: "Земеделието ще бъде тотално компрометирано. Водата ще изчезне или силно ще намалее, тъй като е кариерата е много близо до реката, а без вода земеделието ще бъде компрометирано на 100 %. Никой не иска кариера близо до дома си".

Жителите на Първенец са подкрепени и от хората от селата Марково, Златитрап, Брестовица и пловдивските квартали Коматево и Прослав. 

РЗИ - Пловдив има становище, че кариерата представлява здравен риск, но въпреки това процедурата продължава, каза Димитър Воденичаров. 

Председателят на инициативния комитет допълни, че имат 3 подписки, последната от които е с над 1500 подписа. И припомни, че има прекалено много кариери в Родопската яка, а нищо не се казва за кумулативния им ефект върху хората в 5-те населени места. 

Цялото интервю на Живка Танчева с Димитър Воденичаров е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38