Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на град Баня готвят протести

Част от хората не искат центърът, паркът и някои сгради да станат недвижимо културно наследство

| обновено на 30.03.23 в 08:43

Назрява недоволство сред хората в карловския град Баня, които готвят протести. Днес се събират на общоградско събрание, на което ще обсъдят притесненията си и последващите си действия. 

Причината е идеята на НИНКН центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в града да бъдат обявени за недвижимо културно наследство. Процедурата е в ход, очаква се експертен доклад, въз основа на който всякакви дейности по улиците и парка на града трябва да бъдат преустановени. 

Общинският съвет на Карлово вече взе решение да възрази срещу започнатата процедура. 

Опасенията са, че ако намерението на института за културно наследство стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, както и ще бъде стопирано благоустрояването на града. 

"Притесненията ни са, че ако се утвърди тази процедура, бъдещите проекти за благоустрояване и развитие на Баня като курорт ще станат много трудни и тежки заради съгласувателните процедури или направо ще се стопират", обясни пред Радио Пловдив кметът на града Стамен Гешев.

Той подчерта, че в предложенията на НИНКН влизат асфалтирани улици, тротоари, зелени площи, паркинги, но го няма читалището, което е единствената културна институция в Баня.

По думите на кмета, жителите не възразяват само царската жп-гара да остане със защитен статут, но настояват останалите обекти да се извадят от списъка. 

Общоградското събрание, на което ще се дискутира казусът, е насрочено за 18 часа в Младежкия дом. На него ще присъства кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, кметът на Баня Стамен Гешев, както и зам.-кметове и представители на общинската администрация. 

В обръщение до гражданите на гр. Баня от НИНКН заявявят, че дадената им от община Карлово информация е невярна и заблуждаваща.

От там обясняват, че целта на започната от института Териториална програма има за цел да направи оценка на състоянието на недвижимите културни ценности и това се прави във връзка са изработването на Регистър за недижимото културно наследство. В него са  включени 8 обекта, от които 4 са в аварийно състояние. Това са 3 сгради на Специализираната болница за рехабилитация, лесопарк "Калето", павирана улична мрежа и Царската жп гара с площада пред нея.

От НИНКН подчертават, че изпратеното до община Карлово уведомление  за издаване на индивидуален административен акт за тези четири обекта не спира инвестиционните инициативи, а привлича вниманието върху тяхната ценност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28