Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има протокол за действие при сигнал за бомба

| обновено на 02.04.23 в 07:05

Над 1000 служители на МВР са ангажирани за нормалното протичане и сигурността  на вота в Пловдив и областта

Заради получените през тази седмица бомбени заплахи полицаите ще проверят гражданите, които носят обемисти чанти или багажи.

МВР ще преценява рисковете за сигурността на изборния процес. Има протокол за действие, с който са запознати всички полицаи, ангажирани с охраната на училищата, където се гласува. Началникът на охранителната полиция в в Пловдив комисар Костадин Костадинов обясни, че ако бъде получен сигнал за бомба, трябва да бъде уведомена охраната на място, а тя от своя страна да чака указания от оперативния щаб в полицията:

Важно е дали той е подаден по телефона или по електронен път. В този случай СИК трябва да уведоми охраната на място, който от своя страна да докладва в Оперативната дежурна и да получи указания. Съобразяваме се с достоверността на сигнала и ако преценката е, че той не е достоверен се води наблюдение на лицата, които влизат за гласуване и без да се създава излишно напрежение се извършва физическа проверка на мястото за гласуване. Ако се намери багаж, пакет, който е ничий, СИК и гражданите в помещението трябва да го напуснат, а председателят на СИК запечатва секцията до пристигнатео на компетентните органи", подчерта началникът на Охранителна полиция.”

Създаден е и оперативен щаб, който ще следи за нарушения и злоупотреби с избирателните права на гражданите. Полицейските служители ще съдействат на гражданите, които нямат лични карти, да получат удостоверения, за да упражнят правото си на глас. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

публикувано на 03.06.24 в 11:24

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15

Откриват обновената улица "Д-р Георги Странски" в "Източен"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов ще открият обновената улица „Д-р Георги Странски“ в Пловдив – в участъка от улица ул. "Генерал Радко Димитриев" до улица „Тодор Гатев“.  Това е първият етап на проекта, за който бяха отпуснати 1 милион и 300 хиляди лева от общинския бюджет. Припомням, че в края на..

обновено на 03.06.24 в 06:51

Жълт код за проливни валежи и градушки в Пловдив и Пазарджик

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури е в сила днес в 4 области от Северна България, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология.  Жълт код за валежи и градушки е обявен в други 7, сред които Пловдив и Пазарджик.  Очакват се количества на валежите до 20-25 mm.   Преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след..

обновено на 03.06.24 в 06:51