Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците ни трябва да разберат, че ще управляват в коалиция

Изборите стават все по- лесни за прогнозиране, защото гласуват твърите ядра на партиите, коментира за Радио Пловдив социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг. Според него разликите в прогнозите и реалните резултати са малки защото перифериите се смаляват все повече. 

Павлов поясни, че ГЕРБ е увеличил резултата си с над 5000 гласа, защото партията говори повече на периферията, а другите политически сили се обръщат единствено към твърдите си последователи.

"Съществена разлика с резултати от предните избори няма и това не е изненада, защото социолозите го прогнозираха. Сега също е ясно, че ако има нови избори резултатът за ПП и ДБ също няма да е по –добър. Хората искат диалог и редовно правителство".

Социологът подчерта, че в изследванията на Центъра преди изборите са задали въпроса дали трябва да се състави правителство от експерти или да се ходи отново на избори. "Вариантът за експертен кабинет е предпочитан от хората, като най-силно зад този вариант стоят избирателите на ГЕРБ, носъщо така и две трети от избирателите на ПП и ДБ. Проблемът идва от онези твърди избиратели на ПП –ДБ, които са като футболните агитки и не приемат какъвто и да е компромис", поясни Юлий Павлов.

Той добави, че има различни начини, техники и формули, за да се случи редовен кабинет. "Трябва да се изчака обаче свикването на 49НС и преговорите, кото ще се водят прем месец май".

Юлий Павлов обясни, че позицията на ГЕРБ е по- силна, защото говорят това, което мислят повечето от избирателите. "Политиците ни трябва да разберат, че в следващите 10-ина години българските избирател няма да дадат властта еднолично на някого. Така е и в Европа и нашите политиците трябва да го осъзнаят", каза в заключение директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14