Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторите на скандалното видео в ареста за 72 часа, КЗД проверява за тормоз

За 72 часа са задържани "инфлуенсърите", заснели скандалния клип с момче със специални образователни потребности в пловдивски мол. От прокуратурата съобщиха, че тримата, извършили гаврата са привлечени като обвиняеми за хулиганство и ги грози затвор до 5 години. 

Общ познат на тримата  бил ангажиран да намери лесно податливо лице, което да изиграе ролята на куче. Започнал настойчиво да увещава пострадалия 20-годишен младеж с телефонни обаждания и съобщения в месинджър. Момчето първоначално отказва, но в крайна сметка склонява да се запознае с тримата. Без много да обясняват му казват, че ще се стане известен, възползват се от добродушието му и заснемат клипа, като го качват в You Tube канала на едно от "известните" лица, съобщи на брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров

Наблюдаващият прокурор Веско Ириков съобщи, че са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обоснован извод, че три лица с инициали Т.Ч.(34) , П.К (38). и Д.Й (21) в съучастие на 3 април са извършили непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. А деяниете се отличава с изключителен цинизъм. Двама от задържаните са осъждани. 

Двама от участниците в клипа са били задържани в Пловдив. С третото лице е проведен телефонен разговор, в който е  призовано да се яви в полицията, но след отказ е обявено за общодържавно издирване и задържано в София, а след това конвоирано до Пловдив, уточни зам.-директорът на Областната дирекция на МВР Радослав Начев

Междувременно Комисията за защита от дискриминация се самосезира по случая със заснетия на публично място видеоклип.  Момчето от кадрите е със специални образователни потребности и като лице в неравностойно положение е принуждавано да извършва такива действия, като по този начин е унижавано публично.  Ще бъде образувано производство пред КЗД, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от тримата участници в клипа.

И Съветът за електронни медии излезе със специална позиция във връзка със скандалния видеоклип, в която остро осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности. 

Смущаващо е безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави. Доставчиците на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики и популяризиране на лица, преследващи скандална слава и евтини сензации, заяви председателят на СЕМ Соня Момчилова

Регулаторът е докладвал публикуваното от потребителите съдържание на съответните платформи за споделяне на видеоклипове, а към доставчиците на медийни услуги ще бъдат предприети съответните административно-наказателни действия.



По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Драстично високи глоби предлага МВР след тежката катастрофа в Пловдив

Драстично завишаване на глобите и повишаване на тяхната събираемост предлага министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ден след тежката катастрофа в Пловдив с двама загинали и двама тежко ранени млади хора. Според него по-често трябва да се отнема и свидетелството за управление на моторно превозно средство. "Виждаме две големи..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

Производители от Пловдивско са основни доставчици на храни за хипермаркетите

Сдружението за модерна търговия представи в Пловдив резултати от проучване за социално-икономическия принос на големите вериги хипермаркети в Южен централен регион.  "Много често такъв тип непазарни мерки биват вдъхновени от други държави, но все пак ако една държава в ЕС вземе глупаво решение, ние не сме длъжни да го копираме". Така..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

С 200 км/ч се е движил джипът ковчег на бул. "Руски" (обновена)

С около 200 км/ч се е движел джипът-ковчег във фаталната нощ, в която стана тежката катастрофа с двама загинали и двама тежко ранени, смятат експертите на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ в Пловдив. Според директора Георги Стоилов във въпросния участък няма камери на предприятието, но на кръстовището на булевард..

обновено на 14.05.24 в 13:10

И пак млади, бързи и яростни на пътя

Само ден след трагичната катастрофа с двама загинали и двама тежко ранени в Пловдив, от полицията съобщиха за два нови случая на безразсъдно шофиране от младежи. 18-годишен без книжка е предизвикал скоростно преследване от полицейски патрул в опит да избяга от рутинна проверка. Инцидентът е станал в Брезово, където седнал зад волана на лек..

обновено на 14.05.24 в 13:06

Едва половината от нуждаещите се са взели хранителните си пакети

Продължава раздаването на хранителните пакети на най-нуждаещите се в град Пловдив по Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция Подкрепа, съобщиха от Българския червен кръст в града.  Към момента, едва половината пловдивчани, включени в списъците, изготвени от Агенция "Социално подпомагане", са взели своите пакети, а срокът..

публикувано на 14.05.24 в 11:15