Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петите поред избори са тревожен вик на обществото

Най-тревожно е, че млади хора отиват и гласуват за "Възраждане"

Тони Николов
Снимка: БГНЕС

Когато ехото след изборния ден заглъхва и търсим смисълът от свършеното – за възможните посоки за изход от неясната засега, но очаквана с надежди ситуация на промяна в управлението на страната и съставянето на редовно правителство ще разговаряме с главния редактор на електронния портал „Култура“ Тони Николов.

"Ситуацията е много трудна в момента, и не математиката е определяща. Опитваме се да видим кое с кое ще се комбинира, но политиката не е само произволна комбинаторика", каза Тони Николов. Според него трябва да има и неща, които свързват хората, и в този смисъл е трудно, това което ни очаква. 

"Ние виждаме да се престрояват големи  групи от обществото", смята философът и журналист.  

"Тревожният вик на тези 108 000 се вижда ясно, те отиват да гласуват и не се чувстват представени", каза още Николов. Той смята, че е тревожен сигнал, че млади хора гласуват за една деструктивна и проевразийска партия, каквато е "Възраждане".

"Големият въпрос на тези избори е за неразчистени въпроси от миналото, за отговорности, също за корупция", допълни още журналистът. Той смята, че остава възможност за експертен кабинет.

Защо сме изправени отново пред този политически вакуум?

"Защото сме разделени, в крайна сметка политиката възпроизвежда нагласите на избирателите. Ползвам метафората на стадиона, в различни сектори сме, и се опитвам да си представя как ще свърши мача. Най-лошото е, че радикални елементи печелят от тази ситуация."

По повод на обединението на интелектуалците за съставяне на правителството, той каза, че това е ролята им, но и те разбират, че политическите реалности са други и доста сложни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33