Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на български и украински творци в галерия "Пловдив"

Изложба на творбите, сътворени по време на арт резиденция „Мирна територия“, ще бъде открита днес от 18. 00 ч. в галерия „Пловдив“, която е разположена в Общински съвет – Пловдив, на ул. „А. Велешки“ 20.

Ще бъдат представени творбите на 9 млади автори – украински и български художници и скулптори, посветени на философската, но и кървяща тема за мира, пребиваващ в сянката на войната и заплахата от война. 

Артистът Боян Аврамов ще представи мултижанров спектакъл, в който ще партнира и Таньо Павлов, кларинет.

Посетителите ще присъстват на презентирането на филма на Осман Юсеинов "Мирна територия", разказващ историята на възникване на проекта, възгледите и противоречията на участниците и техните методи на работа. 

Арт резиденция „Мирна територия“ е проект на сдружение Магна Силва. 

Съорганизатор на събитието е Дружеството на пловдивските художници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Емилия Каменова гостува в "Срещи" тази събота

Творци срещу творци или литературните войни в българския културен живот.  Веднага подсказвам - не сме уникални.  Слушайте разговора ни с Емилия Каменова, може и да ви е интересно. Започваме в събота след новините в 9 часа.

публикувано на 20.09.24 в 09:59

Съвременно изкуство дава вдъхновение за студентите

В Пловдив през август и септември се провежда Биенале на съвременното изкуство- Пловдив 2024, с куратор Мария Аргирова , организирано от фондация "Изкуство през вековете".  Освен изложбите, се проведе богата програма от съпътстващи събития. Участваха 80 автори от България и чужбина, с близо 150 творби. Творбите бяха разположени през..

публикувано на 20.09.24 в 09:54

"Портретът на Дориан Грей" на "Сцена на кръстопът"

„Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд е заглавието в афиша на предпоследния ден в  28-то издание на фестивала „Сцена на кръстопът“.   Представя го Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Режисьор  е Веселка Кунчева, сценография и костюми – Мариета Голомехова, за които спектакълът е удостоен с Награда Аскеер 24. В Камерна зала..

публикувано на 20.09.24 в 08:18

Откриват Алея на българската шевица в парк Лаута

Алея на българската шевица се открива днес в парк Лаута.  Колекция РОД® създава екстериорни творби, накити, картини, произведения на изкуството, като изрисува български шевици с почит към пазителите на българския фолклор и традиции. Събитието се осъществява  с подкрепата на Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив и Район Тракия.

публикувано на 20.09.24 в 07:36

С премиерата на "Албена" Родопският драматичен театър открива сезона

С премиерата на "Албена" Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян открива новия си сезон.  Спектакълът ще се играе тази вечер в зала едно на театъра. Билетите вече са изчерпани.  Засилен е интересът към класическото произведение на Йордан Йовков. Режисьор на спектакъла е Делян Илиев.  "Този текст седи в моето..

публикувано на 20.09.24 в 07:29