Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Николай боядисва яйца с пловдивски деца в "Света Марина"

На Велики четвъртък Пловдивският митрополит Николай боядиса великденски яйца заедно с деца от пловдивски училища и социални домове в двора на църквата „Света Марина“.

На този ден Исус Христос извършва Тайната вечеря, където събрал 12-те ученици, дал им последните си наставления и предсказал, че един от тях ще ги предаде.

„В този ден ние размишляваме върху предателството на Юда. Юда, който беше сребролюбец. Юда, който беше лъжец, крадец, измамник, той предаде Спасителя Христа. И когато, в този ден, съдим делото на предателството на Юда, ние преди всичко да молим Бог да ни даде благодат и сили никога да не станем юдовци, никога да не станем предатели, предатели на Бог, предатели на своите родители, на своите ближни и далечни братя и сестри. Предателството е голям грях“, заяви митрополит Николай пред учениците и припомни, че Бог най-много от всички обича децата.

Митрополит Николай изпълни заедно с учениците молитва, тъй като детската молитва има най-голяма сила. След това негово светейшество боядиса с децата над 500 червени яйца.

„Пожелахме си да сме живи и здрави. И всички хора да вярват в Господ и никога да не лъжат. Нека всички на Великден да бъдат чисти, да спазват традициите и да вярват в Бог“, казаха развълнуваните деца след като изпълниха молитвата „Отче наш“, заедно с митрополит Николай. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради писани..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши в средата на годината

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Разследват крупна кражба на пари от дома на фермер в Белозем

Крупна сума пари е открадната от къщата на известен фермер в Белозем. От полицията потвърдиха, че по случая се води разследване, но отказаха да дадат други подробности. И днес има засилено полицеско присъствие в селото, породено от дръзкия обир, станал посред бял ден. Мместни хора твърдят, че от къщата на земеделския производител Стоян..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

Българският народ ще има достоен архипастир

„ Ние се молим Бог да благослови православния български народ да има достоен предстоятел на родната Българска православна църква .“ Това заяви Пловдивският митриполит Николай по повод предстоящия общоцърковен събор на 30 юни, който трябва да избере нов български патриарх. Владиката посочи, че " със сигурност изборът на патриарх, на..

обновено на 26.06.24 в 12:22