Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НХГ получи наградите за иконопис на Българската патриаршия

4
Радостина Гочева, 8 клас, Специална Патриаршеска награда
Снимка: НХГ

Ученици от специалност "Иконопис" на НХГ "Цанко Лавренов"- Пловдив получиха награди за участието си в националния конкурс "Петдесетница-Съшествието на Светия Животворящ Дух", организиран от Българската патриаршия. Това съобщиха от ръководството на училището.

В началото на април се проведе заседанието на комисията по „Изобразително изкуство“ в състав: председател – Антони Димитров, иконописец и преподавател, членове – Милен Бонев, иконописец и преподавател, Евгений Цанов, художник и преподавател и Бисер Божков - секретар на конкурса. 

Комисията специално поощрява НХГ „Цанко Лавренов“ за изключително силното и масово участие (26 гимназисти) в конкурсната надпревара за IV възрастова група. Съдейки по творбите им, състезаващи се в конкурса на Св. Синод, обучението им в специалност „Иконопис“ под ръководството на преподавателя Траян Добрев се отличава с голямо внимание към иконописната традиция на църквата, както и с лична ангажираност и вглъбеност на творчеството. За успеха на младите иконописци има принос и Кети Георгиева - преподавател по живопис. 

В ІІІ-та възрастова група от 5 до 8 клас, специалната Патриаршеска награда е за Радостина Гочева, 8 клас на НХГ-Пловдив.

Колективна награда за учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ (6 творби): Марияна Стамова, 8 клас, Никол Георгиева, 8 клас, Кристиана Николова, 8 клас, Момчил Гаврилски, 8 клас, Александра Асенова Иванова, 8 клас, Гергана Тодорова Казакова, 8 клас 

При IV-та възрастова група – 9-12 клас  специалната Патриаршеска награда е за Диана Матова, 11 клас на НХГ-Пловдив.

1 място: Наталия Митева, 11 клас, 2 място място: Венета Лесова, 11 клас

Колективна награда за ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ (9 броя творби): Анна Чипилова, 9 клас, Рая Димитрова, 10 клас, Жана Христева, 10 клас, Виктория Пищалова, 10 клас, Ели Караиванова, 9 клас, Кристина Стойнова, 9 клас, Весела Близнакова, 11 клас, Диана Терзиева, 9 клас, Сияна Куцова, 10 клас 

Официалното награждаване ще се състои на 14 май 2023 г. в гр. София.

Конкурсът на Българската православна църква се провежда за десета поредна година и преминава при голям интерес от страна на участниците, техните родители, преподаватели и образователни институции. От 2014 г. до 2022 г. деветте издания на конкурса бяха свързани с Възкресение Христово, а от 2023 г. темата му вече е посветена на Бог Св. Дух и Господския празник Петдесетница. В този раздел с прекрасни икони и рисунки за Петдесетница и за действието на Св. Дух в Църквата се включиха стотици деца и ученици от цялата страна – от детски градини, светски и църковни училища, художествени школи, арт-студиа и ателиета, художествени групи към ОДК, ЦПЛР и читалища. 

По публикацията работи: Живка Танчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20