Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавен дефицит под 3% е постижим със законови промени

Държавният дефицит може да падне под 3%, но са необходими законодателни промени и затягане на държавния апарат. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев в предаването „Точно днес“ по повод предложения от служебното правителство бюджет 2023 с дефицит над 6%.


За целта държавата трябва да започне активна борба със сивия сектор, който представлява 30%. Според проф. Дуранкев това ще донесе половин до един милиард допълнителни средства.

Освен това трябва да се въведе и данък свръхпечалба. „Много компании в България имат свръхпечалба.

Не трябва да забравяме, че има и Национален план за възстановяване и устойчивост. Ако приемем законодателните промени в НС, то ще имаме още около 3 млрд. лв. допълнително. Важно е да обърнем внимание, че тези пари са пореден заем, а не дарение“, коментира проф. Дуранкев.

Другата мярка според него е увеличаване на ДДС от 20 на 22%, а корпоративният данък да стане 15%.

„Трябва да отиваме към европейските практики. Трябва да се премахне това нулево и намалено ДДС, което не доведе до смъкване на цените, а до увеличаване на печалбите. Трябва да се премахнат и енергийните помощи, тъй като те са напълно излишни.

Възможно е и дивидентът на държавата от държавните предприятия да се увеличи от 50% на 80%.

С тези мерки бюджетният дефицит не просто ще падне под 3%, а ще бъде между 1% и  2%", обясни проф. Дуранкев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в..

публикувано на 15.05.24 в 14:27
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31