Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1500 ученици се обучават в 8 държавни и общински училища, в 52 паралелки

Разкриват още 14 паралелки с дуално обучение в Пловдив

Нова е професията „Авиационен техник“ в ПГМТ-Пловдив

14 паралелки по дуално обучение ще бъдат открити през следващата учебна година. Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов се срещна с директорите на професионалните гимназии с дуално обучение. За шеста година Община Пловдив подпомага формирането на дуални паралелки в държавни и общински образователни институции в училищното образование.

В Община Пловдив през годините са сформирани общо 57 дуални паралелки, като в момента функционират 52 в 7 професионални гимназии и 1 средно училище. Вложените средства от 2018 до 2022 година са 167 980 лв. Община Пловдив финансира всяка обявена паралелка за маркетингови и рекламни дейности, така че да бъдат популяризирани дуалните обучения. За 2023 година отпуснатите от общинския бюджет средства са в размер на 50 000 лв. или приблизително 3 570 лв. за всяка една от паралелките. Дуалното образование залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на обучението чрез работа са много, особено за самите ученици, които освен че получават заплащане, придобиват и практически опит по време на обучението си.

„През последните години приемът в професионалните гимназии се повишава и една от основните причини е дуалното образование. То предлага ясна перспектива за децата, в резултат на което те излизат подготвени на пазара на труда, което позволява започването на по-добра работа срещу по-високо заплащане“, коментира Стефан Стоянов.

За следващата учебна 2023/2024 година в план-приема са включени 14 нови дуални паралелки, както следва:

1. ПГЕЕ

- професия „Електротехник“ – специалност „Електрообзавеждане на производството“ 

- професия „Техник на електронна техника“ – специалност „Микропроцесорна техника“

- професия „Техник по автоматизация“ – специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“

2. ПГВАД „Христо Ботев“ 

- професия „Техник-технолог в дървообработването“ – специалност „Мебелно производство“ (подгрупа)

- професия „Техник-технолог в дървообработването“ – специалност „Тапицерство и декораторство“  (подгрупа)

3. ПГХТТ

- професия „Техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“ – специалност „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“

- професия „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“ – специалност „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“

4. ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“

- професия „Машинен техник“ – специалност „Машини и системи с ЦПУ“

- професия „Мехатроника“ – специалност „Мехатроника“

- професия „Авиационен техник“ – специалност „Ремонт на летателни апарати“

Директорът на ПГМТ инж. Анета Чилингирова съобщи, че от 7 години не са имали прием по професията "Авиационен техник", но днес вече са готови да обучават средни кадри за нуждите на самолетостроенето. 

5. ПГ по машиностроене

- професия „Техник по транспортна техника“ – специалност „Пътно-строителна техника“

- професия „Техник по подемно-транспортна техника“ – специалност „Подемно-транспортна техника, монтирана на пътни транспортни средства“

- професия „Техник по транспортна техника“ – специалност „Електрически превозни средства“

- професия „Машинен техник“ – специалност „Технология на машиностроенето“

6. СУ „Черноризец Храбър“ - професия „Графичен дизайнер“ – специалност „Графичен дизайн“

Началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова съобщи, че през следващата учебна година в Пловдив и областта дуалните паралелки ще бъдат общо 16 и половина, като 14 са в Пловдив, по една в Асеновград и в Първомай, както и половин паралелка в община Садово. 

„Асистент на лекаря по дентална медицина“ ще е изцяло новата специалност, за която вече има заповед от МОН. Обучението на учениците ще става в Средно училище "Цар Симеон Велики". Предвидено е тази специалност да не е в дуална форма.

По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52