Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Ахимса: ненасилието“ се открива днес в ГХГ

| обновено на 25.04.23 в 16:27

„Най-първата стъпка в ненасилието е да култивираме в нашето ежедневие, между нас си, истинност, смирение, толерантност, любяща доброта"

Махатма Ганди

От 18:00 часа, тази вечер, в Градска художествена галерия - Пловдив, се открива изложбата „Ахимса: ненасилието“, в която участват някои от най-именитите български художници и скулптори. Около 40 са творбите, които ще могат да се видят. Организатори на събитието са Градска художествена галерия и Индологическа фондация „Изток-Запад“, с подкрепата на посолството на Република Индия у нас.

Изложбата представлява етап на естествено развитие и надграждане на изложбата “Махатма Ганди: Сила на истината” (2019 г.), посветена на 150-годишнината от рождението на Ганди. През 2007 година, ООН обявява 2 октомври – деня на рождението на Махатма Ганди – за Международен ден на ненасилието. Именно на този световен ден беше посветено първото издание на изложбата, което се състоя в Плевен през октомври миналата година. Настоящата изложба е инициирана от скулптора проф. Емил Попов, художника проф. Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова.

„Всъщност, можем да говорим, че нашата изложба е солният поход на именити български художници в защита на доброто, в защита на правдата“, споделя проф. Станислав Памукчиев.

Двайсет и три дневният „Поход на солта“ е най-силната кампания на Ганди, срещу британското управление. Тя вдъхновява милиони индийци да се включат в акцията му за гражданско неподчинение и получава световен отзвук. Това се случва през 1930 година. По това време, в съответствие с британски закон за солта от 1882 година, колониалното правителство изисква от всички индийци да купуват сол от британците и да плащат данък върху солта, вместо да произвеждат собствена такава.

Представянето на експозицията „Ахимса: ненасилието“, ще продължи до 14 май.

Част от експозицията са нейните програмни винили и филми, които документално създават контекста на изложбата. Те следват принципа за ахимса, а именно, с образ и послания на Махатма Ганди, с колаж от портрети на лидери – последователи, съратници, съмишленици на концепцията на Ганди за ненасилието и винил с техни мисли, а също със стихове по темата от Борис Христов и Константин Павлов. Специфичен акцент в изложбата е поставен върху ненасилието към деца.

Основната част от експозицията и темата за ненасилието представят творбите на Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Светлин Русев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Ангел Станев, Стоян Дечев, Милко Божков, Любен Гайдаров, Стоимен Марков, Кирил Мескин, Валентин Господинов, Камен Цветков, Цветослав Христов, Иван Кънчев, Веселин Начев, Иван Милушев, Любен Генов, Надежда Кутева, Рашо Митев, Свилен Блажев, Хари Атанасов, Цанко Цанков, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Нина Русева, Павлин Радевски, Пламен Моневски. Със свои произведения са представени също Нагджи Пател (Индия), Зиятин Нуриев (Турция), Благица Здравковска и Ристо Станковски (Северна Македония).

Проф. Станислав Памукчиев е гост в предаването "Вход свободен".

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18