Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако има кабинет с втория мандат, ГЕРБ са прави да искат имена

Преговорите, които се водят между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са нещо средно между политически театър и реалност. Театър, защото и двете страни искат да намалят щетите от общо правителство и от друга разбирането, че трябва да има кабинет, коментира за Радио Пловдив политологът Светлин Тачев. 

Според него двете коалиции разбират, че този път няма да имат възможност да се бавят в търсенето на варианти за правителство, както се случи в предния парламент. Прогнозата му е, че с първия мандат не може да има кабинет. За ГЕРБ е по- важно  да получи легитимация, защото излезе от изолация и тази легитимация минава през ПП-ДБ. Това е причината Борисов и партията му да са по- диалогични и да не искат нови избори, смята анализаторът.  В същото време ПП-ДБ са в трудна ситуация, защото пък нямат много ходове. Ясно е, че те ще изпълнят обещанието си да не подкрепят ГЕРБ, защото собственият им електорат няма да ги разбере. Отношенията между двете политически сили и противопоставянето им води до тънка игра, в която двете сили балансират и търсят начин да намерят формулата за намаляване на щетите, каза той.

По думите му най- вероятно ще се върви към правителсво с втория мандат. За ПП-ДБ няма да има голям проблем да предложат кабинет, а  ГЕРБ няма да имат особен проблем да го подкрепят, защото ще излязат от изолацията. Дали наистина има желание за подобен кабинет може да се види по състава му, който ще предложи ПП-ДБ. Става дума за това  дали ще има политически фигури или ще се предложат хора, които са приемливи и за ГЕРБ, обясни политологът.  Според него, ако се стигне до правителсво на малцинството е рисков ход, защото то ще зависи от плаващи мнозинства. Най- добре е да се изработи управленска програма, върху която да се намери подкрепа в парламента. Иначе може и да има правителство, но то няма да може да функционира, смята Тачев. 

Той смята за основателни исканията на ГЕРБ да знаят имената в проекто-кабинета на ПП-ДБ, защото между двете сили все пак има червени линии, които няма как да прекрачат. Така ще се види дали започнатия диалог ще градира в правителство. Кабинет е необходим, защото е важно демокрацията ни да започне да функционира нормално,тъй като през последните две години на практика няма работещо Народно събрание. Ако си свалят картите предварително, това ще начертае дали може да има правителство. Ако има отказ, тогава ще вървим към предсрочни избори, прогнозира Светлин Тачев.

Вариантът за правителство ГЕРБ, БСП и ДПС да направят кабинет е почти невъзможен, защото това ще бъде коалиция "Магнитски" и ще нанесе електорални щети, както за ГЕРБ, така и за БСП. Освен това всяка грешка на подобно правителство ще даде възможност за мобилизация на симпатизантите на ПП-ДБ, подчерта още той. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Няголов в „Добро утро, ден!“

Известният у нас и в чужбина художник Николай Няголов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица. Роден е в Ловеч. Завършил е Националната гимназия за приложни изкуства в Троян, специалност „Керамика“. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет, със специалност „Графика“. Животът обаче го отвежда в Пловдив,..

обновено на 07.06.24 в 19:18

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35