Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха ректори на пловдивски университети с почетен знак

Ректорите на четири пловдивски университета се удостояват с отличието „Почетен знак на Пловдив“, реши Общинският съвет на града. За него гласуваха 36 съветници. 

Отличието се присъжда на ректорите на Медицински университет-Пловдив професор Мариана Мурджева, на Аграрен университет професор Христина Янчева, на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство професор Тони Шекерджиева-Новак и на Университета по хранителни технологии професор доктор Пламен Моллов. 

В мотивите на вносителите, които са от различни групи в ОбС, се подчертава, че четиримата ректори са приели за лична месия да помагат на Пловдив не само в посока високото качество на образованието, което предлагат управляваните от тях висши учебни заведения, но и през техните мандати са превънали универстетите в активен партньор на местното самоуправление. Посочва се още, че четиримата на ректори, са участвали в редица важни проекти и стратегически решения за Пловдив. 

Общинският съветник на „Алтернатива за Пловдив“ Атанас Баташки каза, че удостояването на ректорите на университетите в града трябва да стане традиция, защото всеки един от тях е визионер. Заместник-кметът Величко Родопски благодари за направеното предложение и допълни, че от много години не са удостоявани ректори с почетния знак на Пловдив. Владимир Славенски от „Демократична България“ приветства инициативата, но каза, че безспорно трите дами имат изключителни заслуги в академичната дейност и техните ректорски мандати ще бъдат запомнени с добро. 

От Демократнична България обаче имаха обструкции по отношение на професор Пламен Моллов, ректор на УХТ, затова от групата предложиха за всеки ректор да се гласува поотделно, но процедурното предложение не беше прието от общинските съветници. Това предизвика дебати в зала, но повечето съветници бяха на мнение, че темата не трябва да се политизира и ректорите трябва да се оценяват единствено по академичните им постижения. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19