Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обидите в Парламента са скрити зад алегории

След като противопоставянето на „Възраждане“, ДБ  и Явор Божанков в НС отчете непрестижни върхове на арогантност и пошло красноречие, рязко контрастиращи на внезапно умиротворения диалог между доскорошните антагонисти в управлението на държавата ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ само преди ден, се стигна до  непредвидена почивка за уталожване на страстите. Затруднени ли са изследователите на езика да догонват промените в политически и медиен контекст – събеседник – проф.  Андреана Ефтимова  - автор на книгата „Двойнственият език в медиите – език на политическата коректност срещу езика на омразата“.

"Словесният дуел в Парламента се проведе с морализаторски маски. Осъществи се поговорката "крадецът вика дръжте крадеца", тъй като вербалната саморазправа на опонентите протече, докато те непрекъснато отправяха призиви към председателя на НС да наложи санкции, говореха непрекъснато, че нещата минават на махленско ниво, че така политика не се прави и че е необходимо да се поддържа почтен тон в Парламента. Въпреки всичко те успяха да произнесат всички елементи от речта на омразата".  Това заяви проф. Андреана Ефтимова.

По думите й, така политиците са успели да отправят важно послание на българските граждани, което е свързано със собственото им недоверие, че правилата ще бъдат приложени, че някой  следи за това и  няма да се стигне до вербална саморазправа.

Различното в рамките на настоящия Парламент е, че обидите вече не са директни, а вербалната саморазправа преминава през морализаторски дискурс. Обидите са скрити зад алегории и иносказателно речево поведение.  

"Обида и то много по-тежка, може да се нанесе и с помощта на реторически похвати и инструменти, без да се използват тежки думи. Би могло така да се облече обидата, че тя да изглежда на пръв поглед невинна".

Проф. Ефтимова призова гражданите да бъдат особено чувствителни към този реторически пласт на обидата, която може да е така "облечена", че да изглежда невинна на пръв поглед и  да не е явна, а добре маскирана.

"Една от функциите на езика е понякога да прикрива реални отношения. Така едни хора в  кулоарите на Парламента могат да си говорят съвсем приятелски, а в залата да заемат ролята на опоненти, за да печелят твърдия електорат. Предпочитам това речево поведение да го схващам като роля, като предварително обмислен сценарий за постигане на цели с езиковите инструменти".

Интервюто - звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф...

публикувано на 21.06.24 в 10:34