Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превръщат къщата на "Съборна" 20 в Етнографски музей

Изключително важно за Етнографския музей е да има още една експозиционна къща. Най-красивата в Стария град, Куюмджиевата къща вече не може да събере богатото наследство на музея и от две години работим по проекта за възстановяване на къщата на Невена Атанасова, на ул. „Съборна“ 20. Това каза директорът на РЕМ Пловдив доц. Ангел Янков. Той и заместник-кметът Пламен Панов дадоха старт на дългоочаквания ремонт на втората сграда, която община Пловдив предостави безвъзмездно на Етнографския музей.

Общата площ на къщата, на 2 етажа е над 223 кв. м, плюс полуподземен и тавански етаж.  Имотът е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение.

След проведена обществена поръчка предстои сградата да бъде преустроена във филиал на Етнографския музей. Тук ще се помещава богата колекция от ютии, дарена от Димитър Добрев.  Ще има музеен образователен център и нови фондохранилища. Заместник-кметът Пламен Панов заяви, че първата част на проекта е на стойност 400 000 лева. Той подчерта, че за шест месеца фирмата изпълнител изцяло ще обнови сградата. На втория етап ще се реконструира фасада, а на третия ще се направи археологическо проучване в двора.

Част от експозициите на всички музеи ще бъдат обживени със средства на Норвежката програма, по която са отпуснати над 800 000 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33

Ограничават движението заради мача "Ботев" - "Левски"

Ограничават движението заради футболната среща ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София Във връзка с провеждането на футболна среща  между отборите ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София на стадион „Христо Ботев“ на 05.10.2024 г. /събота/, за времето от 18:00 ч. до 24:00 ч., се спира движението по бул. ,,Източен“ от кръстовището с..

публикувано на 05.10.24 в 08:15

Катерачи изкачват сградата на Община Пазаржик

За поредна година се провежда външно изкачване на най-високата сграда в Пазарджик – тази на общината . То ще се състои днес и утре, като състезанията са любителски, но могат да участват и професионалисти.  Сградата е висока почти 60 метра, а фасадата е релефна с повтарящи се малки хватки. Това прави възможно изкачването по два метода: спелео..

публикувано на 05.10.24 в 08:13

Велинград е домакин на кампанията "Капачки за бъдеще"

Есенната кампания на инициативата „Капачки за бъдеще“ продължава този уикенд. Днес Велинград е домакин на кампанията , наред с още 8 града в цялата страна. В града на Вела Пеева пластмасови капачки и бутилки, както и алуминиеви кенчета ще се събират на паркинга на голям хипермаркет от 9.30 до 13.30 ч. Следващия уикенд кампанията ще бъде в Пловдив в..

публикувано на 05.10.24 в 08:09