Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на фестивала PURE PLOVDIV

От май до септември 2023 г., три знакови градски пространства в Пловдив ще бъдат трансформирмирани, от българо – френския артист Християн Бакалов, в обекти на съвременното изкуство.
По думите му, мащабните инсталации ще променят изцяло визуалната среда на Гребната база, Младежкия център и Братската могила. Всяка инсталация е уникална сама по сене си и се прави спрямо пространството, в което се случва. Визуалните инсталации ще могат да бъдат посещавани свободно от гражданите и гостите на града от тяхното създаване до 30 септември 2023 г.
Фестивалът за съвременно изкуство се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година, дейността е по проект „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФК. Партньори са Община Пловдив; Национален фонд „Култура“; Регионален исторически музей – РИМ, Пловдив; Младежки център – Пловдив; Plovdiv STAGE PARK.
Специалните събития и спектакли, включени в рамките на проекта са:
- от 17 до 24 май творчески ателиета и работилници за доброволците в Младежкия център;
- на 24 май ще бъде представен перформативно – визуалният спектакъл PURE Youth Plovdiv, който бележи началото и откриването на визуалната инсталация на Гребната база, Трибуната и Младежкия център, с участието на доброволци;
- на 17 юни ще се състои Церемония по откриването визуалната инсталация на Братската могила, с участието на доброволци и водещите: актрисата и телевизионна водеща Мария – Силвестър и културния антрополог – Ралица Герасимова (ReBonkers Варна), които ще представят имерсивно – перформативен спектакъл - лекция.
Християн Бакалов е международно признат танцьор, хореограф и визуален артист, работил с големите имена на съвременната сцена като Ян Фабър, Иво Димчев, Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер. Произведенията на Бакалов са показвани на няколко континента и в много европейски градове. Често пъти визуалните му инсталации са били част от трансформирани публичните пространства на различни градове по света.
Самият той ни гостува днес в предаването "Вход свободен", целият разговор с него е достъпен в звуковия файл. 
По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оповестиха номинираните за награда "Христо Г. Данов"

Министерството на културата обяви на официалната си страница в интернет номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов”. Тържествената церемония по връчването на отличията ще се състои в петък от 17 ч. в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив. Номинирани за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в..

публикувано на 05.06.24 в 15:22

Турски художници представят изложба в галерия "Аспект"

Изложба живопис на Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу представя галерия Аспект. Дългогодишното присъствие на двамата обичани от пловдивчани артисти, ги е направило разпознаваеми и очаквани, заради тяхната атрактивност и пърформанските на живо, които представят по време на откриването. Настоящата изложба включва картини, създадени от..

публикувано на 05.06.24 в 08:21

Красимира Стоянова и Людмил Ангелов с концерт в Пловдив

„Гласът - Страдивариус“ световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова – камерзенгерин на Виенската опера, излиза пред публика  заедно с популярния на петте континента пианист Людмил Ангелов в Епископската базилика в Пловдив. Двамата знаменити артисти пристигат тук непосредствено след своя изява в Милано, за да участват в ХV-то юбилейно..

публикувано на 05.06.24 в 08:21

Лидия Симеонова и Никола Колев с изложбата "Динамика"

Галерия „Готи“ в Пловдив представя новата изложба „Динамика“ на творците: Никола Колев - скулптура и Лидия Симеонова - живопис. Експозицията съчетава в динамичен танц характерния пластичен изказ на Никола с колоритния емоционален свят на дамата творец.  Всеки един от авторите е известен с разпознаваем и характерен стил. Те имат богати..

публикувано на 05.06.24 в 08:05

Предстои "Музикално пътешествие" 2

С камерният концерт "Музикално пътешествие" 2, Сдружение "Изкуство във времето" приключва своя четвърти творчески сезон. Образователният концерт се осъществява с помощта на Община Пловдив и със съдействието на СУ "Христо Г. Данов", в чийто салон за изкуство ще се проведе, на 5 юни (сряда).  "Ще посетим много държави, за да се срещнем със..

обновено на 04.06.24 в 14:21