Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата част от соларния парк в Пазарджик готова през август

| обновено на 03.05.23 в 13:49
Тодор Попов
Снимка: БГНЕС
"Това е наша последователна политика. Ние по този проект работим от 3 години и вече сме на финала", каза за Радио Пловдив кметът на Пазарджик Тодор Попов за работата по изграждане на  соларен парк с обща мощност 10 мегавата. По думите му, до края на август първите 5 мегавата мощности ще са готови.


"Това ще ни осигури добри приходи, защото на практика това общинско дружество ще бъде търговец на ток. С тези приходи, които се очаква да бъдат между 5 и 7 милиона лева годишно при тази цена на тока, ще можем всяка година да намаляваме данъчната тежест", каза кметът.

Част от парите от продажбата на ток от фотоволтаиците община Пазарджик ще инвестира в други свои приоритетни области- спорт и образование и младежки дейности.

"Ще стимулираме  млади семейства да получават финансово обезпечение за първо, второ и трето дете. Там смятам да направим една диференциация, защото аз не искам да подпомагаме малцинствата по тоя начин. Условието ще бъде да имат минимум средно образование и двамата родители. Ако единият или двамата са с висше образование ще получават повече. Сумите ще са между 1000 и 5000 лева", обясни плановете за подпомагане Тодор Попов.

Данъчните облекчения се планира да влязат в сила през 2024 година.

По повод обструкциите на областния управител Трендафил Величков по проекта за соларния парк Тодор Попов каза, че обсъждането в Общинския съвет е било не заради законово изискване за това, а за повече публичност.

 "В този парк не харчим публични средства и затова не сме длъжни да провеждаме обществена поръчка. Той ще бъде платен с банков кредит или от изпълнителя, който ще го направи за своя сметка и после ние ще му плащаме в годините от бъдещата енергия, която ще произведем", обясни кметът на Пазарджик.

"Така че, тука, те са едни смешковци тия симпатяги, които са го обжалвали. Областният управител и той ми е до болка познат, но да не изпадаме в подробости. Така че, както казва мъдрецът: никой не може да спре дърветата да се разлистват", коментира Тодор Попов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14