Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте средната възраст на населението в област Пловдив

Пет тенденции в демографията на Пловдив през 2022- ра година отбелязва анализ на Териториалното статистическо бюро - Юг. Сред тях е продължаващ процес на застаряване на населението, спад и на раждаемостта, но и на смъртността, ръст на детската смъртност, по-малко сключени бракове и по- малко разводи.

В края на миналата година населението на областта е 631 516 души. 74.4% от хората живеят в градовете. В 19 села жителитe са под 50, а село Чурен е напълно обезлюдено.

През миналата година са родени 6 146 деца, което е с близо 1 промил повече от средното за страната. Статистиците отбелязват все по- високата средна възраст на майките, която вече е 29 години. По- ниска с две години е в селата.

По отношение на общата смъртност Пловдивска област е с показатели - ниски от средната за страната. 10 783- ма души са починали през миналата година, което с близо 3000 по - малко от предходната.

Детската смъртност обаче е по- висока от тази в страната, но много по- малка от пика преди 24 години.  Починалите деца под 1 година  са 33.

Естественият прираст в областта е минус 7.4 промила.

Средната възраст в е 44 години, с година повече от 2021- ва. Хората над 65 години са 22.3%, а децата под 15 години – 14.7%. По- висока е средната възраст на хората, живеещи в селата.

В трудоспособна възраст в края на миналата година са 373 738 души,  което е близо 60% от цялото население. Статиската определя коефициент на демографско заместване, който показва съотношението между хората излизащии влизащина трудовия пазар. За миналата година това съотношение е 67. За сравнение през 2021- ва година всеки 100 пенсионирани са били замествани от 122- ма малади хора.

Статистиката за 2022- ро година отчита нарастваща миграция от градовете към селата на областта.  През миналата година 755 души са заминали да живеят в чужбина,  а от чужбина са дошли 2 994 – ма, като в това число са както български, така и чужди граждани.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит  след касирането на избора през февруари.  42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит  между шест достоизбираеми епископи . Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей.  Кандидатите , одобрени от Светия синод,..

обновено на 19.05.24 в 11:19

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Три предложения за "Почетен гражданин на Пазарджик", ОбС решава на 21 май

Проф. Тодор Балкански е сред номинираните за "Почетен гражданин на Пазарджик". Останалите две предложения са журналистът Иван Гарелов и скулптурът Спас Киричев.  Номинацията за посмъртното удостояване на проф. Тодор Балкански с отличието "Почетен гражданин на Пазарджик" е подкрепено от обществени организации и представители на медиите...

публикувано на 19.05.24 в 11:18

Дъждовна, но топла неделя, в Пловдив до 25°

Днес облачността ще е променлива, често значителна. На много места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд. В отделни планински райони от западната половина на страната валежите ще са временно интензивни и там е възможно да прегърми. В източните райони ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в..

публикувано на 19.05.24 в 09:17