Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Снимка: Алами/Ройтерс

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки.

Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара на войната в Украйна разбира, че е бременна и бяга от страната. Тя има една дъщеря на 25 години, която е бежанка в Канада.

Ето част от коментарите по случая във Фейсбук (правописът е запазен - б.р):

"Всички знаем, откакто е отпочнала тази псевдо война, какво виждаме по Черноморието. Големи скъпи коли с тъмни стъкла, живеещи на помощи (уж) бежанци в скъпи комплекси. Нали си направиха някаква общност... а не могат да помогнат на свой, защо ние да помагаме, защо ние да сме потърпевшите?";

"Аха, идва сама и ражда на 60 години... племе са тия нахалници, идват и чакат всичко наготово";

"Днес поискаха сведения от БЧК Несебър за тази жена... това е съмнително. Сигурно е някаква измяна... не може да бъде открита".


Твърдение: Бежанка от Украйна е дошла в България да роди, за да се възползва от безплатното ни здравеопазване

Публикациите в различни сайтове "стъпват" на информация от учредителката на фондация Ukraine support & renovation Наталия Еллис, която през март набираше средства за раждането и операцията на Валерия.

Наталия е основен двигател за помощта за украинските бежанци в Пловдив и благодарение на нейните усилия в града бе създаден "Втори дом" в бившата Белодробна болница, която община Пловдив предостави безвъзмездно за настаняване на украинци.

За секциото на Валерия бяха нужни между 3000 и 6000 лв. Само за няколко дни бяха събрани 10 715 лв. по банкова сметка, 453 евро в Pay Pal и още 7000 украински гривни. Осигурените пари бяха достатъчни както за операцията, така и за покриване на първите нужди на майката и бебето.

В интервю за Радио Пловдив Наталия Еллис категорично опроверга тиражираната информация, че жената е пристигнала в България, за да роди тук безплатно. Тя допълва, че украинките могат да изберат и други държави. В Германия например дори могат да родят безплатно и да получат 2000 евро финансова помощ.

"Всичко е наред благодарение на хората, които се отзоваха....Жената се чувства много добре. Абсолютно не е вярно, че е дошла в България да роди безплатно."

Наталия Еллис допълва:

"Украинците идват в България, защото тук много от хората говорят и руски език, който е близък до украинския.... При нас беше Кели Клементс, заместник на генералния секретар на ООН, и тя отбеляза, че всички украински жени и деца говорят 4 езика - украински, руски, български и английски. Представете си бежанец с 4 езика. Жена с 4 езика може да намери къде да роди", коментира Наталия Еллис.

Заключение

Твърдението, че украински жени идват в България, за да родят безплатно, е НЕВЯРНО.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33