Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение около избора на нов ректор на ПУ

Студентският съвет обяви подкрепа за досегашния ректор проф. Румен Младенов

Студентският съвет излезе с остра позиция срещу "опитите за уронване престижа на ПУ „Паисий Хилендарски“ преди избора на нов ректор", разпространена до медиите.

Припомняме, че предстои Общото събрание ПУ да избере ректор и състав на академичен съвет на 22 май.

Позицията на Студентския съвет е провокирана от опита да се опетни името на настоящото ръководство на университета и на определени кандидати за ректори, като едновременно с това се атакува престижа на висшето училище. 

Припомняме, че другите две кандидатури са тези на доц. Атанас Владиков и на доц. Теодора Филипова.

Виктория Палигорова, председател на Студентския съвет на ПУ каза: "Преди всичко на едни избори трябва да бъдат представени на първо място идеите и целите спрямо студентите. За нас е потресаващо, че в двете мандатни програми, няма почти нищо включено за студентите. Кандидатите категорично пренебрегват студентската и докторантската общност, те не залагат никакви идеи, единственото за което се говори са заплати, а те в ПУ изобщо не са ниски. На второ място се правят опити да се злепостави досегашното ръководство и проф. Младенов."

За нас студентите най-важното при провеждане на избор на ректор е да бъдат представени кандидатури, чиито опит, реална дейност и новаторски виждания, трябва да очертаят развитието на институцията през следващите 4 години. Кандидатурите трябва да ни провокират да се замислим за това, какво ще се промени в университета и какви са перспективите  пред него за периода 2023 – 2027 г., заявяват от Студентския съвет. И добавят, че вместо да се представят идеи, концепции и реално осъществими цели, една седмица преди изборите за ректор са налице лични нападки, непроверени твърдения и опити за злепоставяне на настоящото ректорско ръководство, както и на университета като институция.

Общото събрание на студентите и докторантите на ПУ "Паисий Хилендарски“ подкрепи кандидатурата на сегашния ректор проф. д-р Румен Младенов за втори мандат за периода 2023-2027 г. Въпреки критиките, отправени към него, студентите заявяват, че настоящият ректор е действал досега само и единствено в интерес на студентската общност на университета. Доказателство за това е и номинацията „Студент на годината“ на ПУ „Паисий Хилендарски“, в която той ежегодно награждава студент със значителни заслуги и постижения, като паричната награда на победителя не е от бюджета на университета, а осигурена от лични средства, в размер на една ректорска заплата.

Винаги сме имали свободата да осъществяваме идеите си и да вземаме решения без намеса и натиск от ръководството, се казва още в позицията на СС. Като изтъкват, че през годините са били изправени пред редица предизвикателства, проекти и инициативи – опитът спортната зала да се превърне в бежански лагер, организирането на  Start-up академия под патронажа на ректора, спортни празници и състезания, научни конференции, електронен достъп до информация за студентски права, в т.ч. кандидатстване за стипендии и общежития, регистрация за паркинг, плащане на семестриални такси, здравни осигуровки и др., студентите заявяват, че са се справили с тях само защото са били убедени в подкрепата на проф. д-р Румен Младенов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

публикувано на 19.05.24 в 14:33

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит  след касирането на избора през февруари.  42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит  между шест достоизбираеми епископи . Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей.  Кандидатите , одобрени от Светия синод,..

обновено на 19.05.24 в 11:19

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Три предложения за "Почетен гражданин на Пазарджик", ОбС решава на 21 май

Проф. Тодор Балкански е сред номинираните за "Почетен гражданин на Пазарджик". Останалите две предложения са журналистът Иван Гарелов и скулптурът Спас Киричев.  Номинацията за посмъртното удостояване на проф. Тодор Балкански с отличието "Почетен гражданин на Пазарджик" е подкрепено от обществени организации и представители на медиите...

публикувано на 19.05.24 в 11:18