Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май през погледа на децата и българите извън родината



Днес, на 24-май в предаването "Вход свободен" Ви направихме съпричастни на стойността на този празник за хората избрали по ред причини да живеят извън България. 

Като начало Ви отведохме в Америка, щата Кънектикът. Как българските ученици в Неделно училище "Роден край" отбелязват Денят на светите братя Кирил и Методий, ни разказа Невен Иванов, преподавател по история и създател на проекта „ОкейИстория“,  насочен към създаване на онлайн среда за изучаване на българска история, традиции и литература на българските деца, живеещи в чужбина. Екипът ни присъства на онлайн урок по история, който можете да видите като последвате този линк 

https://www.youtube.com/watch?v=5vBEf8r7z6M 

Целият ни разговор с Невен Иванов е достъпен в прикачения звуков файл под снимката. 

От Америка, се отправихме към слънчева Испания, където сърдечно и с усмивка ни посрещна г-жа Цветанка Миланова, преподавател в Първо Българско Неделно Училище "Свети Иван Рилски" Палма де Майорка. 

Срещата ни започна с музикален поздрав от първокласниците в училището. Можете да ги чуете в прикачения звуков файл, както и целият ни разговор с г-жа Цветанка Миланова, която ни разказа как се отбелязва днешния празник от българската общност в Майорка. 


По публикацията работи: Станка Лазарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На ръба сме да прекратим договори с превозвачите заради жегата в автобусите

На ръба сме да прекратим договорите с някои превозвачи. Това заяви пловдивският кмет Костадин Димитров по повод на множеството сигнали от пловдивчани за неработещи климатици в рейсовете. Самият кмет е получил над 50 сигнала за автобуси с неработещи климатици. „От три дни отговарям на този въпрос. С „Организация и контрол на транспорта“..

публикувано на 14.06.24 в 13:01

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.   На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои неговото..

публикувано на 14.06.24 в 11:15
Доц. Алексей Пампоров

Заради стигмата към ДПС ГЕРБ се опитват да не управляват с тях

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Доц. Пампоров смята, че единствената изненада от вота..

публикувано на 14.06.24 в 10:13

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12