Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е депутатите да гласуват удължаване на бюджета

Народното събрание незабавно да се започне работа по новия бюджет

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

На фона на политическите сблъсъци очакват ли се неизвестни и бюджетен хаос? Какво ще се случи на 10 юни и има ли риск държавата да спре? Отговорите в програма "Точно днес" от макроикономиста Стоян Панчев от експертен клуб ЕКИП.

Стоян Панчев подчерта, че ако НС гласува удължаване на бюджета, то това означава, че ще определи допълнително време да приеме нов бюджет.

"Със сигурност има и опция да работим с миналогодишния бюджет, но ми се струва малко възможно", каза Панчев. Според него сега смисълът на такова удължаване е да се даде допълнително време, важно за обсъждане на финансовата рамка. 

"Очакванията към новия бюджет са от страна на общините, на пенсионерите и на работещите в държавната сфера, здравеопазване, това са всички елементи от публичния сектор, които ще страдат ако няма приет редовен бюджет", смята Стоян Панчев.

"Ако няма приет удължен бюджет след 10 юни, технически това ще ограничи възможностите на служебното правителство да "харчи", според това, което имаме от 2022 г.", каза още икономистът. По неговите думи никак няма да е полезен за държавата подобен сценарий, и едва ли ще бъде допуснат като развитие. 

Макроикономистът каза: "Може да се очаква, че няма да бъде приета нова капиталова програма, но има множество части от обществото ни, които зависят от бюджета. Тази практика на удължаване на бюджета започна в пандемията и е много далеч от правилна бюджетна политика. Стремежът трябва да е към нормализиране на тази изкривена практика от последните години. Възможно е да се увеличат заплатите в частния сектор, но няма да стане индексацията на работещите в държавния сектор."

Може да чуете повече от интервюто на Антония Попова със Стоян Панчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21

Възможна е нова група на крайнодесни партии в ЕП

Пълноправното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство продължава да зависи от добрата воля на Австрия. Там във възход обаче, поне според резултатите от изборите за Европейски парламент, е неодобряващата този акт крайнодясна Партия на свободата. В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Светослав Терзиев от..

публикувано на 13.06.24 в 16:08
Цветанка Андреева

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство...

публикувано на 13.06.24 в 10:54