Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетът по хранителни технологии чества 70-годишен юбилей

Под мотото "Доказани в традициите, иноватори в бъдещето" УХТ чества  70 години от създаването си. В  Гранд хотел "Пловдив". ректорът проф. Пламен Моллов ще открие празничната програма, ще се проведе и среща с предствители на випуските и местната власт.  През деня, от 10 часа, се открива международният симпозиум в зала „Хоризонт“ на университета. В него участват учени от България и Европа. Част от темите на форума са свързани с хранитерлната наука и практика, други са насочени към глобалните иновации в техника и технология. 

26 580 са дипломираните в УХТ студенти, от тях 1500 са чужденци, в момента се обучават 3509 студенти. Във висшето училище са акредитирани 20 бакалавърски, 35 магистърски и 24 докторски програми. За последните 4 години преподавателите имат 859 публикации в реномирани международни списания

За трета поредна година Университетът по хранителни технологии е включен в престижната международна класация на университетите SCImago institutions ranking. В класацията за 2023 година присъстват само 16 български университета, като УХТ заема първа позиция.

В интервю за предаването "Точно днес" зам. - ректорът по научните дейности проф. Галин Иванов сподели, че ВУЗ- ът продължава да пази традициите на българските производства, като същевременно разработва нови и отговарящи на пазара продукти, но бизнесът все още недооценява научните достижения и изостава в прилагането им. По думите на проф. Иванов необходимо е и държавата да подкрепя повече науката и иновациите, които имат пряко отражение върху икономиката на страната.

Студентите с тяхната подготовка и реализацията на завършилите са най- голямото богатство на УХТ, каза проф. Иванов.

От днес, кандидат-студентите, които искат да продължат образованието си в университета, могат да подават документи за участие във втората предварителна сесия на място, в оторизираните бюра в страната или online до 2 юни 2023 г. включително.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Селища в Родопите са без ток

Заради повреди по електромрежата от падналия вчера сняг все още без електричество са редица села южно от Пловдив-сред тях Бойково, Дедево Ситово, Тъмръш, Цар Калоян, Марково и Глъбово. Без ток е смолянският квартал Езерово, както и още близо 30 селища, хижи и други туристически обекти. В област Пазарджик все още без електричество са..

публикувано на 22.12.24 в 09:16

Тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" е тъмен

Временно не работи осветлението на тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" поради проблем с електрозахранването. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание,предупреждават от агенция "Пътна инфраструктура". Вчера преминаването  по магистралата, както в района на тунелите, така и в други точки, бе особено затруднено заради снеговалежа и тежкия..

обновено на 22.12.24 в 08:54

БДЖ отмени 3 влака

От БДЖ съобщават за отменени за днес няколко влака поради повредени локомотиви.  Става дума за крайградския пътнически влак Добринище-Септември, Разлог-Добринище и обратно.  Пътниците ще бъдат превозени с автобуси.

обновено на 22.12.24 в 08:53

В Пазарджик раздават 18 000 дръвчета

Стотици жители на Пазарджик и региона дойдоха на площад "Константин Величков", за да получат фиданки за засаждане. Инициативата е част от кампания на Гората.бг  и местните институции.  Организаторите осигуряват безплатно 18 хиляди плодни, медоносни и паркови дръвчета. Оттам напомнят, че за засаждане в градска среда на плодни дръвчета е нужно..

обновено на 22.12.24 в 08:53

Храните поскъпват предпразнично

Почти всички основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци поскъпват на борсите у нас, показват данните от тазседмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на кравето сирене пада с 1,3 на сто до 11,58 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" се вдига с 0,1 на сто до 17,39 лева за килограм. Киселото мляко (3 и..

обновено на 22.12.24 в 08:53