Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани сведоха глави пред българските герои в Деня на Ботев

| обновено на 02.06.23 в 15:02

С военен ритуал и полагане на венци и цветя Пловдив се преклони пред делото на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 147 години от подвига на революционера и неговата чета. 

В словото си пред паметника на поета революционер в Цар Симеоновата градина в присъствието на десетки граждани, ученици и официални лица, Крум Филипов – поет, писател, режисьор и носител на Награда „Пловдив“ припомни думите на Ботев, че само онзи, който е свободен, може да се нарече човек в пълния смисъл на думата. 

Филипов разказа история за майка и невръстния й син, които сирените в 12 часа на 2 юни заварват на пътя Пловдив-Асеновград, а покрай тях профучават с висока скорост нямащите време да спрат за 60-те секунди почит.

 "Няма по-силен знак на преклонение от тази минута – минутата на смирение. Почитта трудно се изразява с думи. Една единствена минута в годината превръща България в храм,“ каза още в словото си режисьорът и добави: „Ние сме тук не за да честваме смъртта, а да честваме живота. Величието е човек да види величието, защото тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. 

Признателните пловдивчани сведоха глава в едноминутно мълчание пред отрупания с цветя паметник на Ботев. 

Участие в церемонията взеха военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив - почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, политици и общественици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на Пловдив

В сградата на областната администрация в Пловдив ще се проведе церемония по встъпване в длъжност на новоназначения областен управител проф. Христина Янчева. На официалното тържество досегашният губеранатор на Пловдив Илия Зюмбилев ще предаде символите на властта - печата и ключа на Областната управа. Проф. Янчева поема поста с решение на..

обновено на 28.06.24 в 08:28

Започва активният летен сезон в Пампорово

Днес се открива активният летен сезон в Пампорово. Започват работа и двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Ще бъдат отворени велопарк Пампорово, приключенски парк „Язовира“, туристическия център на входа на курорта и на пързалката, както и велогардероба на ски център Студенец. От управата на курорта са подготвили маршрути за кратки..

публикувано на 28.06.24 в 08:28

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46

Прокуратурата проверява схемата с фиктивни ученици в СУ "Найден Геров"

Пловдивската районна прокуратура започна проверка по подадения сигнал за ученици от Средно училище „Найден Геров“ в Столипиново, завършили няколко класа без да посещават занятия. През това време учениците са били в чужбина. По указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат разпитани свидетели, ще се изиска документация от учебното заведение, ще бъдат..

обновено на 27.06.24 в 16:46

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

обновено на 27.06.24 в 16:38