Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти почистиха нерегламентирани речни сметища

| обновено на 07.06.23 в 17:48

Нерегламентирани сметища, покрай коритото на река Марица, бяха почистени от „Воден клуб Пловдив“ и доброволци. По време на ежегодния поход по поречието на реката, от Пловдив до Симеоновград, който се проведе в периода от 24-ти до 27-ми май, се организира почистване на три локации. Това е поредното събитие, от серията зелени събития, на водния клуб. Още в края на март, „Воден клуб Пловдив“, реализира състезание по екстремен триатлон, което премина под мотото “Спорт #БезОтпадъци”.

„Много е важно, когато човек излиза сред природата, да спортува на открито в планината, реката, полето да не оставя нищо след себе си. Това води до влошаване на качеството на живот на всички останали обитатели на природата, като животни, птици и естествено, влошаване на качеството на питейната вода. Затова и идеята за “Спорт #БезОтпадъци”, на нас като клуб ни допадна много. Решихме, че това е една добра кауза, с помощта на която човек може устойчиво да пребивава в природата, без да ѝ вреди“, разказва Христо Гачков, председател на „Воден клуб Пловдив“.

По време на своя воден тур по поречието на Марица в края на май, двадесетте участника са локализирали две огромни сметища във водното корито, за чието почистване е необходима по-сериозна намеса и техника.

“За жалост, наистина, отпадъците, които срещнахме в градската част, непосредствено след баража на реката до моста с околовръстното, бяха непосилни за изнасяне от няколко доброволци и 6-7 лодки. Все пак местата, които успяхме да почистим бяха избрани така, че да са лесно достъпни с път до самия бряг, както и да са в близост до населено място – за улеснение на сметоизвозването. Боклукът основно се състоеше от изхвърлени пластмасови и/или стъклени бутилки и найлонови пликчета. Натъкнахме се и на едно нерегламентирано сметище, намиращо се непосредствено преди вливането на река Чая в река Марица, където имаше огромно количество автомобилни гуми. Моят апел към хората е – не оставяйте боклуците си безпризорно, защото един оставен боклук привлича други и така се получава геометрична прогресия, и съответното място се превръща в сметище. Все пак, река Марица е мястото откъдето пловдивчани пият вода. При едно евентуално покачване на водата, всичката тази смет ще влезе в коритото и ще се разнесе. Позитивният факт е, че след бента на село Маноле, реката изглеждаше значително по-чиста. Като цяло, количеството боклук, което изнесохме беше малко под сто килограма, поради невъзможността да бъде транспортиран. Трудно би могло да бъде изнесено голямо количество отпадъци с доброволческа дейност, без допълнителна техника и помощ. С времето сме се научили, че когато почистим реката в края на летния сезон, тя остава чиста по-дълго време. Едно почистване през лятото, за жалост, не е трайно понеже това е активен сезон за хората и след една седмица положението е същото, все едно не е имало почистване. Затова сме избрали да почистваме през сезони, когато хората не са толкова активни навън. Следващият фактор, който определя кога да се почиства реката е нивото на водата, като избираме време когато речните нива са ниски”, казва още Христо Гачков.

С помощта на партньорите на събитието, сдружение „BG Бъди активен“, ще бъдат сезирани съответни общински органи, за да се вземат необходимите мерки за почистването на откритите нерегламентирани сметища.

Христо Гачков ни припомни и за изграждането на стационарното трасе по воден слалом, в коритото на река Марица, под моста на „Адата“. „Воден клуб Пловдив" стопанисва трасето, което отговаря на всички изисквания на Световната федерация по воден слалом.

„Нашата идея е да успеем да проведем регионално или общинско състезание по този забравен спорт, който навремето е бил олимпийски. За жалост, въпреки, че Пловдив е град със значителна история във водните спортове, слаломът остава извън тази класация. Но, всеки който има възможност и умения, и собствена екипировка може да дойде и да потренира на трасето. От водния клуб се събираме там всяка сряда, от 17 до около 21 часа“, допълва Христо Гачков.

Спортен клуб по туризъм „Воден клуб Пловдив“ организира редица от събития под надслов “Спорт #БезОтпадъци”, които ангажират участниците във водни и екстремни спортове, с каузата да опазим природата по-чиста. Координатор на проекта Спорт #БезОтпадъци е сдружение BG Бъди активен.

Христо Гачков, председател на „Воден клуб Пловдив“, е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Никола Цолов с нов триумф във Формула 3

Никола Цолов спечели втората си победа във Формула 3, след като триумфира в спринтово състезание на пистата „Ред Бул Ринг“ в Австрия. Българинът стартира от третото място и запази позицията си зад съотборника си Кристиан Менсъл и Мартиниус Стеншорн в самото начало. Още в четвъртия завой обаче Никола напредна с една позиция, след като направи много силна..

публикувано на 29.06.24 в 18:09

Локомотив стартира с победа при Любослав Пенев

Новият старши треньор на Локомотив Пловдив Любослав Пенев започна с победа в неофициалния си дебют начело на тим. „Смърфовете“ се наложиха над Струмска слава с 3:1 в първата си проверка за лятната подготовка. Срещата се изигра при закрити врата. През първото полувреме на срещата головете липсваха. Локомотив Пловдив излезе напред в резултата в 60-ата..

публикувано на 29.06.24 в 18:07

Локомотив привлече френски нападател

Локомотив Пловдив продължава селекцията си за новия сезон в Първа лига. Черно-белите привлякоха днес третото си ново попълнение. Това е френското крило Жулиан Лами. Той подписа договор за три години. Жулиан Лами е роден на 6 ноември 1999 г. в Брест, Франция. Юноша е на Брест. Състезавал се е за отборите на Родъръм, АФК Уимбълдън, Гримзби Таун, Енонис..

публикувано на 29.06.24 в 18:03
БТР специални гости на фамилния празник на Холдинг КЦМ 2000

Много настроение на семейния празник на Холдинг КЦМ 2000

Много настроение, вкусни гозби, игри за децата, танци и музика имаше на традиционния семеен празник на Холдинг КЦМ 2000 в местността "Копривките". По-смелите се качиха на седлата и направиха езда по кратък планински маршрут. Най-малките таланти бяха в арт работилницата, където рисуваха върху керамика и засаждаха цвета. Други се състезаваха в скачането..

публикувано на 29.06.24 в 14:51

Контролата на Ботев Пловдив с ЦСКА 1948 пропадна

Третата контрола на Ботев Пловдив с ЦСКА 1948, която трябваше да се изиграе днес, отпадна поради наводнен терен на стадион „Витоша“ в Бистрица. Наводненият терен е в резултат на проливните дъждове. Вместо това Ботев ще проведе тренировка тази вечер като част от лагера на тима в Правец. Следващата проверка на „жълто-черните“ ще бъде на 2 юли срещу..

публикувано на 28.06.24 в 18:21