Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редно е, когато политиците обещават, да изпълняват

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира в програма "Точно днес" финансовите параметри и възможности преди приемането на бюджета, политиката по доходите и исканията на синдикатите. 

Според нея заявката на правителството за 3% дефицит ознава, че няма да се изпълнят исканията на синдикатите, които всъщност са на работниците, като дори ще се орежат и настоящи разходите, за да бъде толкова нисък дефицита. 

Тя припомни, че служебното правителство в бюджета, който внесе в НС, калкулира средствата, които са необходими, за да се покрият разходите въз основа на настоящото законодателство и наредби. 

 "Това означава, че Асен Василев  смята да прави сериозни орязвания, независимо дали става въпрос за средства за заплати или капиталови разходи", допълни Грирова.

Относно исканията на синдикатите тя поясни, че минималната работна заплата е основен показател - база за определяне на заплатите в много други сектори.

"Замразяването на МРЗ означава замразяване и на заплатите в тези сектори и предприятия, в които имаме сключени колективни трудови договори с този показател, заложен вътре. Казвам го не случайно, за да стане ясно, че не само тези  600 хиляди, които получават манимална заплата зависят от политиката, която правителство ще води в това отношение. Тук  се опасявам, че има едно непостоянство от страна на ПП и конкретно на Асен Василев. Спомняте си, че ние миналата година искахме още едно увеличение в средата на годината, искахме и в средата на тази година, като го аргументирахме с високата инфлациия, която вече понесе на гърба си българския граджданин. Тогава, когато той беше финансов манистър каза - "не, не може втори път в  годината, да се увеличава МРЗ" и, когато се включиха в предизборната кампания направиха предложение тя да бъде  900 лева . Ние ще му припомни това обещание в предизборната кампания, тъй като защото е редно когато политиците обещават след това да изпълняват", каза Григорова.

Специалистът припомни за синдикалните искания и на работещите в обществения сектор, които са с много ниски заплати - НОИ, Статистическия инсититут, Агенцията по кадастър, дори и в системата на БНР.  По думите и това са служители с високо образование и специфични знания, но трудовите им възнаграждания не са индексирани от дълго време и изостават сериозно. 

 "Държавата не може да си позволи да не увеличи заплатите им и да продължава да губи хора. Хем от една страна обясняваме как в България трудно се намират висококвалифицирани кадри и ние трябва да внасяме такива от трети държави, хем същевременно продължаваме да неглижираме  висококвалифицирания труд на нашите специалисти, така че да ги прогоним в Западна Европа. Това е  безкрайно безотговорна политика на държавата, на която трябва да се сложи край", категорична е Григорова.

Тя допълни, че ако в един момент доходите се замразят, това ще се приложи и  в следващите няколко години . 

"Нека си спомним ерата Дянков. Това беше направено и така дългосрочно възнагражденията в страната забуксуваха. И ние си обясняваме как в един момент ще станем пълноценни европейци, но никога няма да станем такива с тази политика.  И  трябва да има приоритети, които трябва да се следват, независимо каква е ситуацията.  И оправданието няма пари е просто невалидно", каза Григорова.

Тя допълни, че има опасания, че новото правителство ще провежда силна антисиндикална политика.

" Не бих казала, че има нещо или някой, което ние бихме пожертвали в името на това ние да се разберем с новото правителство", заключи експертът.


Още за исканията на синдикатите може да чуете от прикачения звуков файл, където е целият разговор с Ваня Григорова.



 

 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56