Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областните управители масово подават оставки, но остават на постовете си до назначаването на нови

Ангел Стоев подаде оставка като областен управител

| обновено на 12.06.23 в 10:52

Назначените от служебното правителство областни управители масово подават оставки. Сред тях са управителите на Пловдив, Пазарджик и Смолян - Ангел Стоев, Трендафил Величков и Стефан Сабрутев, както и други техни колеги от страната. 

В мотивите си Ангел Стоев пише: „Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към Родината за изпълнен.

За да дам възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са ви назначили, заявявам желанието си, в съответствие с чл. 29, ал. 3 от Закон за администрацията, да бъда освободен от заеманата длъжност възможно най-бързо“.

Той подчерта, че дали е успял да изпълни целите си - да лобира за интересите на Пловдивска област във времена на политическа криза - могат да оценят само служителите на Областта, както и жителите на Пловдив и по-малките населени места в района. Все пак оцени положително мобилизацията на доброволци и институции в борбата с наводненията в Карловско, с които се сблъска по време на мандата си. 

Подчерта обаче, че трябва да си вземем поуки от бедствието и да не повтаряме стари грешки. "Трябва да се работи по подобряване на инфраструктурата, повишаване нивото на системите за предупреждение при опасност от подобни бедствия  и върху възможностите за реакция при бедствия. 

Положихме началото за проекта за водоснабдяване на Пловдивска и Хасковска области с вода от каскадата Доспат - Въча и работната група беше почти сформирана след като вече имаме ново редовно правителство. Надявам се, че това правителство само ще смени състава на групата и ще се рестартира окончателно този проект. 

Какви ще бъдат новите започнати проекти зависи от политиката на правителството", каза Ангел Стоев и добави, че новият областен управител трябва да поставя на първо място интересите на хората пред политическите, както и да се грижи за всички хора, а не само за симпатизантите на управляващите партии. 

Ангел Стоев подчерта още, че той е избран от служебното правителство за областен управител в качеството си на експерт. По думите му дори и редовното правителството да не направи политическо назначение, а да припознае приоритетите си в неговата експертност, то той не би приел. 

"Винаги съм бил над политическите партии. Трябва да припознаеш политиката на правителството, а аз не съм участвал в правенето на тази политика, така че няма как да бъда част от нея", каза Стоев. 

Припомням, че Стоев два пъти заемаше поста на областен управител на Пловдив, като първият път бе в периода 2021-2022 година. 

Той е „магистър“ по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС и доктор по философия от Академията на МВР – София. Бил е дългогодишен служител е на НСС и ДАНС, като е заемал длъжността директор на Регионална дирекция ДАНС – Пловдив.  Ангел Стоев бе член и на "Бизнесът за Пловдив". 

В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, съобщиха от правителствената информационна служба.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.
По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28

Фестивал на баницата се провежда за 3-ти път в Марково

Майстори ще мерят сили днес в традиционния фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково заедно с читалище “Алеко Константинов-1907“.  Всеки любител на традиционното тестено печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница.  „Надяваме се..

публикувано на 12.05.24 в 07:51

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09