Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив вече има най-модерната пречиствателна станция в България

| обновено на 14.06.23 в 13:32
7
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

„Пловдивската пречиствателна станция е най-модерната в България. Този ден остава в историята.“ Това каза кметът на Пловдив Здравко Димитров, който откри реконструираната и модернизирана Пречиствателна станция за отпадни води. 

Ремонтът е реализиран с европейско финансиране от 80 милиона лева, като част от Интегрирания проект за водите на град Пловдив – етап 1. С другите пет подетапа общата стойност на проекта е близо 120 млн. лева, поясни Димитров. Работи се паралелно в район Северен, по 40 улици, както и по Южния обходен колектор, който ще се свърже с Пречиствателната станция през 2025 година. При Южния колектор няма забавяне на финансирането от държавата, чийто изпълнител е ВиК-Пловдив.

Кметът поясни, че станцията е един от знаковите обекти, наред със стадион "Христо Ботев". Той приветства новите технологии, с които Пловдив има повод да се гордее.

Европейският съюз постави нови изисквания за пречистена вода, които изцяло се спазват с новите съоръжения. Водата в река Марица, след Пловдив отговаря на всички стандарти за ползване по цялото си поречие.

Павел Павлов, ръководител на проекта поясни, че всеки един елемент от станцията е реконструиран изцяло. Пловдив разполага с най-големите в България метан танка, всеки от тях има капацитет 7500  кубика. Те ще пречистват утайките получени в преработката на водата - до биогаз, който ще се използва за електрическа и топлинна енергия.

Има и нова инсталация за термично изсушаване, утайката става годна да се изгаря в пещ, поясни още Павлов и уточни, че такава няма в страната.

Капацитетът на съоръжението е достатъчен да пречиства водите на града, както и на няколко села, през чиито землища преминава северният колектор. 

По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38

14 пияни и дрогирани шофьори са задържани през уикенда

14 шофьори, които са карали пияни или дрогирани, са заловени през уикенда в Пловдивски регион.  Осем от нарушенията били установени на територията на Пловдив, други две – в Асеновград и по едно в Хисаря и селата Войводиново, Калековец и Дъбене.   Над 3 промила алкохол и наличие на амфетамин в кръвта в Асеновград бил засечен 40-годишен шофьор. В..

публикувано на 28.05.24 в 13:20