Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марица в Стамболийски и дигите на Стряма са рискови при обилен дъжд

| обновено на 16.06.23 в 15:06

Областната администрация  следи обстановката в Пловдив във връзка с очакваните обилни валежи и е в готовност да задейства плана за реакции при кризи, декларира областният управител Ангел Стоев.

Той съобщи, че най-  критично е положението в района на гр. Стамболийски, където отпреди повече от 2 г. има сключен договор за почистване на речното корито на Марица. Той обаче е обжалван в съда от екоорганизация, която отказва срещи, и нищо не може да се предприеме.

Критични участъци има по поречието на река Стряма на територията на Община Марица. Там има диги, които трябва да бъдат укрепени от „Напоителни системи“, които но те не разполагат с техника за това. Областният управител заяви, че е поискал машини да бъдат изпратени от дружеството в София.

Ангел Стоев съобщи, че е разпоредел на кметовете на общините от областта да огледат проблемните участъци и да вземат превантивни мерки. Осигурено е 24-часово наблюдение на нивото на реките и язовирите, за да има възможност за реакция при опасно покачване на водите. Създадена е мобилизация на доброволните формирования, уведомени са и пътноподдържащите фирми за подпомагане с техника. 

Днес областният управител е информирал всички членове на Кризисния щаб да бъдат на разположение в събота и неделя при евентуално усложняване на обстановката. 


В Пловдив, по разпореждане на кмета Здравко Димитров от тази сутрин извънредно се почистват дъждоприемните шахти. ОП „Чистота“ оставят дежурни екипи, а при проблеми  гражданите могат да сигнализират на тел. 0882002347. Дежурни екипи от „Градини и паркове“, както и от другите общински звена, също остават в готовност да реагират при необходимост.

От общинския кризисен щаб при бедствия и аварии имат готовност за очакваните обилни валежи. От там съобщават, че се извършва 24-часов мониторинг на река Марица като в момента нивото на водата е 60 см. и положението е спокойно.

Специално внимание се отделя на участъците по бул. „Васил Априлов“, където при последните проливни дъждове имаше затруднения в оттичането на водата. „Коматевско шосе“, „Ягодовско шосе“ под надлез „Скобелева майка“, подлезът на ул. „Гладстон“ също са сред проблемните места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28

Фестивал на баницата се провежда за 3-ти път в Марково

Майстори ще мерят сили днес в традиционния фестивал на баницата, който се организира за трета поредна година от кметството на село Марково заедно с читалище “Алеко Константинов-1907“.  Всеки любител на традиционното тестено печиво може да си избере за участие една от трите категории – солена баница, сладка или нетрадиционна баница.  „Надяваме се..

публикувано на 12.05.24 в 07:51

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09