Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С връчването на Орфеев венец се открива "Пловдив чете"

| обновено на 18.06.23 в 10:51

Двадесет и първото издание на най-големия литературен фестивал в България  „Пловдив чете“  ще бъде  официално открито на Античния театър.  

По традиция ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за принос в съвременната българска поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено  оформление на книга. За публиката ще свири група „Остава“.

В рамките на литературния форум от 18-и до 25-и юни срещи с читатели ще имат редицда български творци, сред които Иван Ланджев, Георги Борисов, Елена Алексиева, Елин Рахнев, Иванка Могилска, Румен Денев, Едвин Сугарев, проф. Златозар Боев. Специални гости на фестивала са преводачите Кадрие Джесур  в партньорство с  Българо-турски литературен клуб – Пловдив, Хана Санборг, Швеция, Душко Кръстевски от Северна Македония

Пловдивчани и гости на града имат възможността да разгледат и фотографската изложба „По-силнин от думите“ на Fine  Acts България, обединяваща 54-ма души, които застават срещу езика на омразата с лицата си. Ще бъдат представени и изложбите  на фондация „Emprove“ – „Пробуждане между редовете“, „Туве Янсон – живот и творчество“, както и експозицията, посветена на 100 години от публикуването на романа „Одисей“на Джеймс Джойс.

Многобройни са и инициативите, посветени на литературата за деца, както и творческите работилници.

Тази година около 40 български издателства са включени в пловдивската „Алея на книгата“, чиито шатри са разположени на площад „Централен“. Те ще бъдат отворени от 10 до 20 часа.

Събитието се организира с подкрепата на община Пловдив и в партньорство с Асоциация „Българска книга“. „Пловдив чете“ се провежда в партньорство с Министерството на културата, НБ „Иван Вазов“-Пловдив и Асоциация „Българска книга“.

Организатор на фестивала е фондация „Изкуство без граници“ с домакинството на издателство „Жанет 45“.

Входът за всички културни събития в програмата на „Пловдив чете“ е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поетът Владислав Христов с награда от конкурса „Морето“

Пловдивският поет Владислав Христов спечели първа награда от националния конкурс „Морето“, който се провежда за девети път в Ахтопол. Награждаването се състоя в неделния ден, на 29-и септември, в артистичното пространството на Galera ah gallery. Събитието е организирано от сдружение „Лумен”. Втора награда за поезия спечели Нинко..

обновено на 30.09.24 в 17:11

Преге - предаване за света на книгите, 28.09. -04.10.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 09. 2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге - 28 септември 2024 Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги) Итало Калвино. Няка спи под камък. Размисли за литературата и обществото. Есета. 480 стр., ок. 6А, Колибри, 2024г...

публикувано на 30.09.24 в 12:13

Литературно четене в памет на проф. Светлозар Игов

Възпоменателно литературно четене събира днес поети и белетристи в 6-та аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" . То се провежда година след кончината на проф. Светлозар Игов – литературовед, писател, критик, преводач. Литературният академичен час ще открие проф. Жоржета Чолакова, а сред участниците са Антон Баев,..

публикувано на 30.09.24 в 06:47

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18