Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата “Алхимия на природата” се открива утре

| обновено на 19.06.23 в 13:40

На 20-ти юни, в 18.30 часа, е официалното откриване на изложбата „Алхимия на природата“ на Стефка Дончева, в галерия „Артистика“, в Пловдив.

Стефка Дончева е млад творец от Бургас, възпитаник на НБУ. Тя е изучавала най-актуалните техники и материали, при един от водещите артисти в изкуството Resin Art, в Германия.

Отдавайки време и внимание на природата и начина, по който си взаимодействат елементите в нея, Стефка Дончена ще представи за първи път в Пловдив петнайсет свои платна, които ще бъдат разположени на двата етажа на галерията. Тя е съчетала комбинации в различни цветове, с епоксидна смола, различни текстури, структурна паста, пясък, бетон, частички злато, естествени камъни и минерали.

„Природата и всичко, което се случва с нея е един алхимичен процес и тъй като темата на изложбата е свързана с природните елементи – огън, земя, въздух и вода  решихме, че това име е изключително подходящо. А и самите платна, както могат да видят хората, които ще посетят изложбата са доста свързани с тези процеси в природата. Голяма част от материалите, които са използвани, от своя страна, са свързани с морето, като морския пясък, например. Тематиката, в част от платната, е свързана с морето. Единият елемент, който е засегнат е вода. Може да се види приликата с вода и море, да се видят вълни, поглед отвисоко към море или езеро. Идеята ми е, не да се предаде някаква конкретна тема, проблематика, случка, както е в живописта, а по-скоро да се вкара тази част природа, която ни липсва в нашето забързано ежедневие, в бетонния свят, в който живеем...Да я вкараме по един иновативен, модерен начин, който да си кореспондира с модерните интериори и жилища, в които пребиваваме. В същото време да вкара, буквално, природата като материали, като визия, като напомняне, като усещане, да ни дава баланс и хармония“, разказва Стефка Дончева.

Изложбата, в Пловдив, ще продължи до 17 юли. За първи път, платната на Стефка Дончева бяха представени в София, в галерия „Униарт“. Предстоят още две издания на изложбата, през лятото, в Сливен и в Бургас.

Стефка Дончева е гост в неделния „Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Човеколюбието не трябва да изчезва в забързания 21 век

Ина Иванова - писател, поет и определяща се като "градски образ с женско лице", е тазгодишният носител на Награда "Пловдив" в раздел "Художествена литература и хуманитаристика". Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито! "Наградата е тежка отговорност, защото преди мен са я получавали автори, които много обичам и са ме..

публикувано на 24.05.24 в 17:21

От Пловдив до Ковънтри - винаги с книга и български дух

От ПУ "Св. Паисий Хилендарски", където защитава докторска степен по сравнително езикознание на славянските езици до Ковънтри, където преподава по математика и пише педагогически книги - такъв е пътя на елена Любенова, която поканихме за разговор на 24 май. В интервюто включваме и нейната дъщеря Емма Димитрова. Тя е родена в Англия, но говори чудесен..

публикувано на 24.05.24 в 12:36

В "Срещите" за леността, потреблението и лъжливите образи

Преизвестно е - животното обитава среда, човекът си е съградил свят. За българския свят, ден след знаковата дата 24 май, с проф. Атанас Семов отваряме дума и се питаме наистина ли българинът днес ляга все по-дълбоко в леността на потреблението?  И както казва един друг професор: "Ляга и се завива през глава с покривалото на лъжливите образи".  А духът,..

публикувано на 24.05.24 в 10:26

Ръчно калиграфско изписване в къща музей "Хр. Г. Данов"

Регионалният исторически музей – Пловдив кани на демонстрация на ръчно калиграфско изписване. Тя се проведе в къща  музей „Христо Г. Данов“. Ще бъдат показани  принципите на този вид ръкопис за старобългарско уставно писмо и за ренесансовия шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във варианта му на кирилица.  Желаещите могат да направят своите..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52