Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вечер на партньорството" в НУМТИ "Добрин Петков"

| обновено на 19.06.23 в 14:45

На 20-ти юни, от 18 часа, е началото на традиционния концерт на група "Акомпанятори", в НУМТИ "Добрин Петков".

Началото на проекта е преди 15 години, а целта е да се извадят акомпаниращите пианисти от сянката, в която те обичайно стоят.

„Петнайсет години, в човешкия живот, това е младостта в нейната най-голяма сила. Но, за един проект, тези петнайсет години означават и устойчивост, и стабилност. Целта е акомпаниращите пианисти да бъдат изведени, на преден план, като инициатори и идейни двигатели на събитието. Всички знаем колко съществена и определяща, за ансамбъла, е ролята на пианиста, който съпровожда. И в същото време, как тя може да бъде неглижирана. Обичайната практика е солистите, солиращите изпълнители, да търсят и да канят пианист-акомпанятор за своите изпълнения, а тук нещата са обърнати огледално. Това е концертен формат, в който акомпаняторите канят, за сценични партньори, различни музиканти, като често самите те подсказват или предлагат музикалните произведения, които ще бъдат изпълнени. Но, така или иначе, и в двата случая, ние говорим за партньорство. А, това е нещо, което изисква много качества. Акомпаняторът, в много от случаите, е до такава степен отзивчив, че той разбира какво иска солистът, преди даже самият солист да го е осмислил. До такава степен е развито това вътрешно разбиране. Нещо, което е изключително трудно за постигане и изключително важно за съвместното музициране“, казва Ирен Капеловска, преподавател по пиано в НУМТИ "Добрин Петков" и създател на проекта.

През годините, в този формат, са участвали както акомпанятори от музикалното училище в Пловдив, така и артисти от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив. Солистите през годините са многобройни и в целия спектър от инструменти и човешки гласове, от утвърдени изпълнители до млади и току-що изгряващи музиканти.

Един от най-младите участници, в концерта утре, е Виктор Василев - цигулка, ученик в музикалното училище. За първи път, той е част от проекта „Вечер на партньорството“. Участие ще вземат и трио балерини, възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков". Те ще танцуват по хореография на Нора Маршаха, която е и техен преподавател. Участници в концерта са и флейтистът Ивайло Василев, виолончелистът Никола Николов, Радостина Иванова-цигулка, Анастасия Попова-сопран. Традиционно, ще бъде връчена и грамота за принос към акомпаняторите.

Музикалната програма включва произведения на Камий Сен-Санс, Пучини, Шосон, Прокофиев, Минкус и други.

Вход на събитието - свободен. 

Още, в интервюто на Ирен Капеловска, за предаването „Шейкър“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29