Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неглижирането на съдебния скандал от Радев е опасно

"Иван Гешев вчера заяви, че ще се бори с политически средства за решаване на политически проблеми, което всички тълкуваме като заявка за политическа кариера. Неговото изказване беше в един архаично  национал-популистки стил, но  истината е, че той никога не е излизал от политическото поле от избирането му за главен прокурор, а и преди това, като ръководител на Специализираната прокуратура и заместник на Сотир Цацаров". Това заяви политическият анализатор от БИПИ Теодор Славев.

По думите му, заслужава внимание въпросът какво е наложило  изненадващото отприщване на бързите действия на ВСС, които са неприемливи  както за голяма част от магистратското съсловие, освен за членовете на прокурорската колегия, но и за хората. "У обществото остава усещането, че тези хора обслужват тези, които са на власт или че те имат други  по-дълбочинни проблеми".

Като резюме на случващото се, Славев  подчерта, че Иван Гешев е станал неприемлив за част от управляващата коалиция, която чрез опита той да бъде сменен,  си измива ръцете.

 "Ефектът обаче е съмнителен. Това, което представителите на властите излъчват като морални ориентири, в частност съдебната власт, е отвратително.То деморализира всички останали по веригата надолу  в и без това разделеното българско общество. 

В момента виждаме как във върховете на съдебната власт едни хора правят всичко възможно, за да докажат, че са лоялни на тези, които управляват публичния ресурс, или обратното - да  водят някаква битка, когато им е неудобно, когато са излезли от стоманените обръчи на корупцията. И  какво става тогава с един гражданин, който има реален проблем и трябва да търси правна защита?! Големият проблем е, че справедливост няма и че Закона се употребява в полза на тези, които са на власт и които управляват публичния ресурс".

Дори и в африканските държави, когато има подобни скандали, хората излизат на улицата, подчерта Славев. Това не се случва у нас, защото хората се измориха от политическата криза, а  социологическите изследвания сочат, че поредицата от избори е притиснала  хората да искат каквото и да е управление, за да си починат от изборите.

Ако президентът Радев заявява, "че има и други проблеми, освен оставката на Сарафов", и  неглижира скандала в съдебната власт, това ще бъде много опасно. "Този скандал  извади наяве това, което се говори от години и което хората усещат със социалните си сетива - изключително бруталната зависимост на съдебната власт. Неглижирането на този проблем от страна на Радев, не му прави чест", заяви Славев.

Той определи опитите да се правят политически проекти с шоу с един човек, като несполучливи.

 "За да се прави партия, да се гради организация, трябват много хора, трябва идеология и финансиране. Интересно е какво ще е партийното политическо финансиране на един евентуален  проект на Иван Гешев, който се позиционира в национал-популисткото пространство.  Като най-голям субект в това пространство "Възраждане"  гледа на Изток, докато  Иван Гешев  ще е  по-скоро някакъв експериментален евроатлантически патриот".

Интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17