Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Нова асоциална поезия“ гостува за първи път в Пловдив

| обновено на 23.06.23 в 14:42

Лятото е време за литературен екзорсизъм. Пловдив чете Брам Стокър и се хипнотизира от чудовищния ексцес на живота. Символът на космополитния балкански дух граф Дракула присъединява Източна Румелия към обединена Европа. Ван Хелсинг слуша румънско евродиско и се бори с цветята на злото, за да доживее пенсия и Джулай морнинг. Иначе казано, проектът „Нова асоциална поезия“, за първи път в Пловдив. Събитието „Дракула в Източна Румелия“ е в „Мармалад“, 24-ти юни, събота, 20 часа. Вход на събитието – свободен.

Водещи са Любомира Видева и Камелия Панайотова, музиката е на Маргарита Омар. Участват актьорите Яна Божанин, София Джустрова и Ванина Йорданова, които са подготвили представления по произведения на автори на проекта. Гост-изпълнители са Вероника Савова /Електра/ и Мариета Драгиева, вокалист на група "Опиум", които ще изпълнят кавъри и авторски песни. Танци – Мартина Танева и Алкира Неделчева. Участват още Евгения Динева, Христо Вучев, Манол Тончев. Графичен дизайнер – Мартина Василева, която е подготвила визията за това събитие. Творчески директор – Стефан Гончаров.

Водещата Любомира Видева е от Пловдив. Тя е автор и писател, който тръгва от списание „Нова асоциална поезия“ и вече има две издадени книги и много награди. Камелия Панайотова, също, е автор на списанието. Тя е представител на софийската част на водещите. До момента, Камелия Панайотова, има една издадена стихосбирка и скоро се очаква да излезе първият ѝ роман. И двете водещи ще бъдат с костюми съобразени с темата, като са подготвили интересни представяния за всички автори, които ще участват в съботното, пловдивско издание на събитието, което е част от програмата на „Пловдив чете“, 2023 година.

„Нова асоциална поезия започва като електронно списание, преди няколко години. Това, което специализираме с нашия екип е организирането на събития, които съпътстват всеки брой. На нашите събития се опитваме да комбинираме театрално изкуство, музика, пърформанс и циркови артисти, и най-общо казано да направим връзка между литературата и всички останали изкуства и да създаден нещо, което да е по интересно за масовата публика и да доведе до по-голям интерес към литературата и културните събития в страната. Да покажем, че литературните четения не са нещо страшно и скучно, и могат да бъдат интересни като всяко друго събитие, което хората биха посетили в петък или събота, когато излизат с приятели и искат да видят нещо интересно и забавно“, разказва Александър Арнаудов, част от екипа на „Нова асоциална поезия“.

„В Пловдив гостуваме за първи път и очакваме с огромно нетърпение нашето събитие, като част от програмата на „Пловдив чете“ и това, което сме подготвили е да направим франчайз от вече готовите теми, които сме представяли в София. Темата ни за Пловдив е „Дракула в Източна Румелия“, което е вариация на „Балът на чудовищата“, който представихме през март месец. Подготвили сме и тематични представления свързани с хорър филми, музикален фон и всякакви други изпълнения в тази сфера, които да представим на пловдивската публика и да чуем също пловдивски поети и писатели, които са сериозно представени на това събитие, както и софийски. Надявам се, това да не ни бъде последната изява в Пловдив и да се виждаме всяка година по това време в рамките на фестивала „Пловдив чете“, допълва Александър Арнаудов.

Чуйте още от интервюто с него, за предаването „Вход свободен“, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18