Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберто Фонсека за първи път с концерт в Пловдив

| обновено на 30.06.23 в 07:54
Роберто Фонсека с хор „Нови български гласове“ и доц. д-р Георги Петков.
Снимка: „Джаз Плюс“

Номинираният за „Грами“ гениален пианист Роберто Фонсека от легендарната формация Buena Vista Social Club идва за първи път в Пловдив с проекта „Отвъд нотите“, който се реализира съвместно с носителя на „Латино Грами“ – камерен хор „Нови български гласове“ с диригент професор доктор Георги Петков. Концертът в Пловдив е на 30 юни в лятно кино „Орфей“. Турнето включва още градовете Варна и София.  

Кубинският пианист Роберто Фонсека е представител на новата генерация музиканти в известната формация "Буена виста сосиал клуб" и има своето световно признание. От самото начало на музикалната си кариера той формулира много ясно своята мисия - музиката му да достига до хора, коите не го познават и иска един ден да се прeвърне в референт за публика си.

Британският вестник “Гардиън” също отделя внимание на огромния талант на кубинския артист и го определят като ”невероятно надарен пианист, композитор и бендлидър с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят....един от малкото, които прескачат музикалните рамки с финес.”

„Любовта на кубинския пианист Роберто Фонсека към българския фолклор датира отдавна. През годините той е засвидетелствал своето възхитително отношение към нашата традиция, казва продуцентът и организатор на концертите Маргарита Борисова.

„Отвъд нотите“ и срещата на Роберто Фонсека с хор „Нови български гласове“, се случиха преди три години, когато започват работа по този проект. Но историята датира много отдавна.

„Тя е свързана с породилия се интерес и любов на Роберто Фонсека към българския фолклор. Още през 2008 година той присъства на фестивала „Джаз плюс“ в София и тогава той се запознава по-дълбоко с българската музика. Така се отключи неговата любов към българския фолклор“, разака процедунтът.

Работата по този проект започва през 2020 година, а европейската премиера е пред 3500 души на престижния фестивал „Джаз в Марсиак“ във Франция.

Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност, и от друга страна, да усетиш многопластовото богатство на авторската музика, за да вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално откровение, което се нарича „Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове“. Мизуката основно е на Роберто Фонсека, а вокалните аранжименти са на Георги Петков.

„Вълнението наистина е много голямо за нас“, каза за предстоящите концерти с Роберто Фонсека Мария Александрова, народна певица от камерен хор „Нови български гласове“.

Тя е категорична, че кубинският пианист е истински посланик на българския фолклор по света.

„В симбиозата, която се получава с нашите песни и музиката на Роберто Фонсека, успяваме да издигнем нашия фолклор на едно по-високо ниво, да го покажем с нежност, с чувственост, има я и динамиката на кубинската музика. Цялата тази симбиоза прави нашия фолклор да звучи още по-хубаво от това, което сме свикнали да слушаме“, категорична е Мария Александрова.

Преживяването, което очаква всички зритетели на концертите, ще е истинска споделена красота.

„Всеки, който чуе българско хорово пеене, бива разтърсен из основи – от хармониите, от мелодиите, от начина на изпяване, дори от ритъма. Това си е мистерия, която съчетана с мистерията на кубинската традиционна музика, е нещо удивително“, казва самият Роберто Фонсека за работата си с хор „Нови български гласове“.

Концертът в Пловдив е на 30 юни на сцената на лятно кино “Орфей”, във Варна е на 2 юли в Летния театър, а в София – на 4 юли в зала “България”.

 В звуковите файлове можете да чуете интервютата с Маргарита Борисова и с Мария Александрова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40