Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 7-класници от Пловдив имат 100 т. по математика, а 5 по БЕЛ

| обновено на 29.06.23 в 16:12

Учениците от Пловдив и областта  заемат шесто място по резултати от Националното външно оценяване по български език и литература в страната след 7-ми клас с 55,59 тачки при средно за страната 55.04. Шесто място заемат учениците и по математика със среден брой точки 35,26 срещу 35,29 за страната. 

По думите на началника на РУО – Пловдив Антоанета Пакова, тези резултати са устойчиви, като те са близки с миналогодишните по математика. По български език и литература обаче учениците показват значително по-добри резултати сега, в сравнение с миналогошините, които тогава са ги поставили на девето място.

Общият брой явили се на НВО по български език и литература  след 7-ми клас, са 5 948, а по матетматика – 5 919.

Максималните 100 точки по БЕЛ са получили  петима седмокласника, при 1 – миналата година,а по математика – те са 27 срещу 25 през 2023 г. 41 ученици са получили „0“ точки тази година, при 45 – миналата по БЕЛ и по математика 32-ма тази година срещу 38 миналата. 10 са седмокласниците, които и по двата предмета са получили „0“ точки. И тази година няма ученици, получили по 100 точки и по двата предмета, подчерта Пакова.

Кампанията за кандидатстване след седми клас стартира на 5 юли и ще се осъществява не на три, а на четири етапа.

Новост от тази година е, че в трети и четвърти етап на класирането, което става централизино чрез електронната система, право да участват имат само ученици завършили основно образование, които не са кандидатствали до момента или не са записани в нито едно училище в страната. 

Оценките от националното външно оценяване след 10 клас тази година класират Пловдивска област на 9-то място с 48, 46 точки при средни за страната -.49,44.  В сравнение с миналата те изостават с 5 позиции. По математика и тази година десетокласниците запазват 12-то място със среден брой точки за областта с 32,41 срещу 34,50 средно за страната.

От днес в рамките на три дни учениците могат да прегледат своите работи по изпитните работи за 10-ти клас  БЕЛ, математика, чужд език и информационни технологии в съответните центрове – Спортно училище „Васил Левски“, Професионална гимназия по електроника и електротехника и в СУ „Христо Г.Данов“ от 9 до 17.20, съобщи още Антоанета Пакова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19