Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Роженската обсерватория откриха първия роботизиран телескоп в Югоизточна Европа

| обновено на 01.07.23 в 16:33
3
Снимка: БТА

Първият роботизиран телескоп в Югоизточна Европа бе официално открит в Националната астромномическа обсерватория – Рожен. Лентата бе прерязана от премиера акад. Николай Денков,  председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски,  директорът на Института по астрономия проф. Евгени Семков и министърът на образованието проф. Галин Цоков.

За нас е гордост, че имаме най-сложната и най-богата като научно оборудване обсерватория в Югоизточна Европа, каза академик Николай Денков и добави:

Аз съм горд, че българската астрономия и астрофизика е не само на световно ниво, но тя има своите световни учени, които работят в най-добрите университети в света".

Толкова години, след като е открита обсерваторията, нашето поколение астрономи ще остане в историята на науката в България с този нов телескоп, заяви професор Евгени Семков, директор на Института по астрономия.

Новитя телескоп е с диаметър на огледалото от 1,5 метра и  ще даде допълнителни възможности на нашите учени да участват в международни колаборации, да изследват най-интересните обекти на Вселената.

Откритият днес роботизиран телескоп е великолепна придобивка за цялата астрономическа колегия, каза академик Юлиан Ревалски, председател на БАН : 

Това е проект, който е изцяло български. Аз винаги съм казвал, че науката в България ще се оправи тогава, не когато Европа ни дава пари, а когато държавата започва да отделя средства за своите учени, както в научните организации, така и във висшите държавни училища.

Роженската обсерватория е център, за който Министерство на образованието и науката през последните години е инвестирало над 6.8 млн.лв. по Националната карта за научна инфраструктура. Над 4 000 ученици я посещават годишно, съобщи министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на новия телескоп. Той отбеляза, че е в ход нова национална програма „България – образователни маршрути“, която дава възможност на училищата да провеждат занимания по интереси и уроци в музеи, галерии, обществени библиотеки, обсерватории, планетариуми, научни институти, като осигурява и финансиране за тези пътувания. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Поредна, но условна присъда за адвокат Владимир Елдъров

Скандално известният пловдивски адвокат Владимир Елдъров бе осъден с изненадващо лека условна присъда за  крупни данъчни престъпления.   В еднодневно съдебно заседание по съкратената процедура Елдъров получи 1 година условно с 3 годишен изпитателен срок. Той се призна за виновен за това, че в  периода от 2013 г. до 2015 г в Пловдив, като местно..

публикувано на 12.06.24 в 20:02

Абонатите на EVN ще плащат само по банков път от 14 до 24 юни

Заради техническо обновяване на системата на EVN в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024  г. Отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път, предупредиха от компанията. Това означава, че никакви разплащания в брой на гишета, в пощите, оторизираните..

публикувано на 12.06.24 в 15:51

"Зелени патрули" ще бдят за пълните контейнери в Пазарджик

От 1 юли в община Пазарджик започва подмяна на стоте най-увредени контейнери за битови отпадъци. Това съобщи на пресконференция кметът Петър Куленски. Той добави, че предстои закупуване на четирикубикови контейнери. Ще бъде създадена организация за т.нар. „зелени патрули“, които ще бъдат разпределени в осем зони, каза Куленски. На един патрул  ще му..

публикувано на 12.06.24 в 15:35

Глобите за неизправни климатици не плашат пловдивските превозвачи

От седем проверени за включени климатици автобуси на един превозвач тази сутрин  седем са били без климатици.  Проверките на 25 автобуса на друг превозвач също показват, че всички имат дефекти, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметът Савина Петкова. Санкциите за неработещ климатик са 300 лева за всеки констатиран случай...

публикувано на 12.06.24 в 13:54

Момиче се удави в канал край с. Црънча

Малко момиче се e удавило след падане в напоителен канал край пазарджишкото село Црънча.  По първоначални данни група деца и техни близки били в землището на селото. Децата играели без надзор, когато едно от тях - 15-годишно момиче от Ракитово, внезапно се подхлъзнало и  паднало в дълбокия канал, известен като „Алеко Потока“, който по това време..

публикувано на 12.06.24 в 12:17