Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът не спря сечта на дърветата до пробива на Централна гара

Пет дървета по бул. „Васил Априлов“ са премахнати до момента заради пробива под Централна гара. Спасени са 14 пирамидални дъба. Те са преместени от „Васил Априлов“ и засадени на „Коматевска шосе“ и други части на града. Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев по повод отправени към предприятието запитвания. По негово разпореждане работата тази сутрин е преустановена, тъй като екоактивисти са подали жалба в съда.  

„Спрях работа веднага щом разбрах, че има подадена жалба от граждани до произнасяне на българският съд по този казус. Преди минути излезе определението на съда, с което оставя без разглеждане и жалбата, и искането за спиране изпълнението на заповедта“, коментира Козарев.

Оттук нататък предприятието е длъжно да изпълнява своите задължения. Съгласно заповедта, издадена от кмета на район „Централен“, трябва да бъдат отсечени общо 24 дървета, които попадат в обхвата на новото пътнотранспортно съоръжение.

 “Паркове и градини сме само изпълнители, премахването на дърветата е заложено  в проекта на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, който е разглеждан, съгласуван и одобрен, включително и в частта „Зелена система“, от Община Пловдив и други компетентни институции.”, категоричен е Козарев. 

Като основание за отстраняването на дърветата е посочено необходимото изместване и направата на главни канализационни колектори. Колекторът по бул. „Васил Априлов“ е с диаметър ф1900 и дълбочина 4 метра. Той преминава от двете страни на пробива, като трасето му се намира в съществуващите тротоари. Дърветата по булеварда са в опасна близост до границите на изкопа или попадат директно в трасето на пробива и колектора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Абонатите на EVN ще плащат само по банков път от 14 до 24 юни

Заради техническо обновяване на системата на EVN в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024  г. Отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път, предупредиха от компанията. Това означава, че никакви разплащания в брой на гишета, в пощите, оторизираните..

публикувано на 12.06.24 в 15:51

"Зелени патрули" ще бдят за пълните контейнери в Пазарджик

От 1 юли в община Пазарджик започва подмяна на стоте най-увредени контейнери за битови отпадъци. Това съобщи на пресконференция кметът Петър Куленски. Той добави, че предстои закупуване на четирикубикови контейнери. Ще бъде създадена организация за т.нар. „зелени патрули“, които ще бъдат разпределени в осем зони, каза Куленски. На един патрул  ще му..

публикувано на 12.06.24 в 15:35

Глобите за неизправни климатици не плашат пловдивските превозвачи

От седем проверени за включени климатици автобуси на един превозвач тази сутрин  седем са били без климатици.  Проверките на 25 автобуса на друг превозвач също показват, че всички имат дефекти, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметът Савина Петкова. Санкциите за неработещ климатик са 300 лева за всеки констатиран случай...

публикувано на 12.06.24 в 13:54

Момиче се удави в канал край с. Црънча

Малко момиче се e удавило след падане в напоителен канал край пазарджишкото село Црънча.  По първоначални данни група деца и техни близки били в землището на селото. Децата играели без надзор, когато едно от тях - 15-годишно момиче от Ракитово, внезапно се подхлъзнало и  паднало в дълбокия канал, известен като „Алеко Потока“, който по това време..

публикувано на 12.06.24 в 12:17

Жега, порои и градушки в голяма част от страната днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология на сайта си. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София – област, Шумен. Очаква се на места в тези области да..

публикувано на 12.06.24 в 07:22